De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid laat zien hoe toegankelijk de websites en apps van Nederlandse overheidsorganisaties in 2023 waren. Naast cijfers en grafieken staat er verhalen uit de praktijk in en biedt het inzichten in de plannen voor dit jaar. Deze monitor is samengesteld door het programma DigiToegankelijk.
Eind 2023 voldeed 39% van de overheidswebsites en apps in het Dashboard DigiToegankelijk aan de wet voor digitale toegankelijkheid. Dat is 22,5% meer dan het jaar ervoor. Het gaat om de digitale kanalen met status A, B of C. Het aantal toegankelijkheidsverklaringen groeide met 42% ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging laat zien dat er op veel plekken hard wordt gewerkt aan digitale toegankelijkheid, maar er is ook nog werk te verzetten.
Begin van verbetering
Het Register van Toegankelijkheidsklaringen is de bron van de cijfers in de Jaarmonitor. Het register vormt ook de basis voor het Dashboard DigiToegankelijk dat in maart 2023 door DigiToegankelijk is gelanceerd. Het maakt zichtbaar of mensen met een beperking overheidssites of apps probleemloos kunnen gebruiken. Het blijkt een handig hulpmiddel voor organisaties en geeft ze meer grip op hun toegankelijkheidsbeleid. Manfred Rosenboom, programmamanager van DigiToegankelijk: “Een van onze opdrachten was om transparant te maken hoe overheidsorganisaties ervoor staan met digitale toegankelijkheid. Dat is gelukt. Door onze inventarisatie is het aantal websites en apps dat in het dashboard staat enorm gegroeid. Het dashboard maakt duidelijker dan ooit dat er nog veel werk te doen is. Positief is dat we nu voor het eerst een heel goed beeld hebben van het aantal overheidswebsites en apps. Dat is het begin van verbetering.”
Meer updates
Deze eerste Jaarmonitor krijgt een vervolg; DigiToegankelijk gaat minimaal 1 keer per jaar een update geven van de ontwikkelingen op het gebied van digitale toegankelijkheid bij de overheid. Wil je op de hoogte worden gehouden? Meld je aan voor het magazine via dit mailadres: digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl
Het belang van toegankelijkheid
Miljoenen Nederlanders hebben 1 of meerdere beperkingen. Denk daarbij aan mensen die blind, slechtziend of kleurenblind zijn, doof of slechthorend, motorisch beperkt of zwakbegaafd, autistisch of laaggeletterd. Websites en apps die digitaal toegankelijk zijn, kunnen ook door deze mensen goed worden gebruikt. Overheidsorganisaties zijn sinds 2018 wettelijk verplicht digitaal toegankelijk te publiceren. Sinds juli 2023 is de Wet digitale overheid (Wdo) van kracht, die mogelijkheden biedt voor verdere stappen. Het programma DigiToegankelijk ondersteunt organisaties op technisch, juridisch en organisatorisch gebied.