Onlangs zijn de webrichtlijnen vervangen door de Europese standaard EN 301 549. De nieuwe Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties draagt bij aan een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten.
De overgang is voor Nederland niet zo groot. In de Webrichtlijnen was al een internationaal breed gedragen standaard voor toegankelijkheid opgenomen: WCAG 2.0. Diezelfde standaard is ook weer onderdeel van de nieuwe Europese standaard.
Wat wel verandert is de focus: waar de Webrichtlijnen over toegankelijkheid én bouwkwaliteit gingen, is de Europese standaard alleen op toegankelijkheid gericht. Het onderdeel van de Webrichtlijnen dat over bouwkwaliteit gaat is niet meer verplicht. Dit deel is als aparte standaard opgenomen op de lijst met aanbevolen standaarden, onder de naam Principe Universeel.
Alle organisaties die verplicht waren de Webrichtlijnen toe te passen op hun websites en webapplicaties zijn nu verplicht om de nieuwe Europese standaard toe te passen. De toegankelijkheidsverklaring blijft bestaan. Ook onder de nieuwe Europese regelgeving moeten overheidsorganisaties in een verklaring informatie geven over de toegankelijkheid van hun websites en apps.
De Europese richtlijn zal naar verwachting omgezet worden in de wet Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Deze wet wordt eind 2018 verwacht. Toegankelijkheid is dan een wettelijke verplichting.