Nederland moet weerbaar blijven in de digitale wereld. Om voor een open, vrij en veilig digitaal domein te zorgen is de nieuwe Internationale cyberstrategie voor 2023-2028 gepresenteerd. Hierin staan 3 doelen waar Nederland zich de komende jaren sterk voor gaat maken.
3 doelen
Nederland wil duidelijke afspraken maken over gedragsregels, het beheer van het cyberdomein en de ontwikkeling van standaarden voor nieuwe technologieën. Ook moeten digitale dreigingen zoals cybercriminaliteit en desinformatie tegen worden gegaan. Hiervoor heeft Nederland voor de periode 2023-2028 3 doelen gesteld:
- Tegengaan van cyberdreigingen van staten en criminelen. Nederland zal de beschikbare instrumenten proactiever, meer geïntegreerd en strategischer inzetten. Waar mogelijk met EU-partners en NAVO-bondgenoten.
- Versterken van democratische en mensenrechtelijke principes online. Een open, vrij en veilig internet is een cruciaal uitgangspunt bij het bevorderen van online mensenrechten. Hiervoor bekijkt Nederland samen met andere landen, hoe ze internationaal erkende principes in de digitale ruimte kan toepassen om wereldwijd de cyberveiligheid te vergroten.
- Behoud van een wereldwijd verbonden, open, vrij en veilig internet. Nederland beschermt de publieke kern – oftewel de technische laag – van het internet, onder andere om fragmentatie tegen te gaan. Daarbij zal Nederland de betrokkenheid van opkomende landen bij vraagstukken over het beheer van het internet bevorderen en expertise delen om de cybercapaciteiten van andere landen verder te versterken.
Lees de volledig Internationale Cyberstrategie 2023 – 2028
Samenwerking
De Internationale Cyberstrategie is opgesteld door samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat, Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en tussen verschillende overheidsorganisaties (AIVD, MIVD, NCSC, NCTV, OM en de Politie).