De plannen voor een nieuw stelsel voor digitale identificatie, het eID stelsel, voldoen nog niet aan een aantal belangrijke voorwaarden. Deze conclusie trekt de Algemene Rekenkamer in het rapport: Vernieuwing stelsel voor digitale identificatie en authenticatie.
Huidige middelen te kwetsbaar
Huidige middelen waarmee burgers en bedrijven hun identiteit digitaal kunnen aantonen – zoals DigiD – zijn te kwetsbaar. Daarom is het kabinet bezig te komen tot een nieuw stelsel dat betrouwbaar en altijd beschikbaar is. Op dit moment lopen er verschillende pilots.
Onduidelijkheden
Onduidelijkheden in de huidige situatie zouden het de Tweede Kamer straks moeilijk maken om te beoordelen of de besluitvorming door het kabinet over het eID stelsel juist is. De Algemene Rekenkamer schrijft: ‘Om de Tweede Kamer in staat te stellen gefundeerde keuzes te maken over de definitieve inrichting van het eID stelsel, is het van belang dat het kabinet duidelijkheid schept over deze randvoorwaarden’. Verder zijn de kosten voor de ontwikkeling van het eID stelsel van veel variabelen afhankelijk en moeilijk te voorspellen.
Reactie minister
De minister van BZK stelt afgelopen jaren vooruitgang te hebben geboekt met een generieke digitale infrastructuur, waarvan het eID stelsel een onderdeel is. Tegelijk erkent de minister dat een meer centraal ingerichte governance nodig is. Hierover moet een Studiegroep Informatiesamenleving begin 2017 rapporteren. Nu zijn taken, rollen en bevoegdheden niet eenduidig belegd en is de sturing ingewikkeld. Een strakke sturing op tijd, geld en kwaliteit is nodig.
Meer informatie
Het volledige rapport is te lezen op de website van de Rekenkamer.