De BAG, BRT, BGT & BRK: vier basisregistraties met hun eigen functie. Maar wat nou als we hun functionaliteiten combineren ten behoeve van de uniformiteit, actualiteit en het gemak voor inwinning? Dat is wat DiS-Geo doet.
Het ministerie van BZK heeft het initiatief genomen om onder de naam Doorontwikkeling in Samenhang (DiS-GEO) verschillende ontwikkelingen op dit gebied gecombineerd op te pakken. De Geo-Basisregistraties zijn op zichzelf nu al nuttige en veelgebruikte instrumenten voor tal van processen binnen en buiten de overheid, maar wat kan er verder verbeterd worden?
DiS GEO en stelsel van basisregistraties
Als onderdeel van de Digitale Overheid is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan de opbouw van een stelsel van basisregistraties. In het geo-informatiedomein is een set aan geo-basisregistraties ontstaan (onderdeel van het stelsel), die nu al veel gebruikt wordt en al ruimschoots maatschappelijk nut heeft bewezen. Deze geo-basisregistraties vormen daarmee een aantrekkelijk fundament voor de nationale geo-informatie infrastructuur (NGII).
Ondanks en dankzij het succes van de BAG (basisregistratie Adressen en Gebouwen), de BGT (basisregistratie Grootschalige Topografie), de BRT (basisregistratie Topografie) en de BRK (basisregistratie Kadaster) is het belangrijk om de geo-basisregistraties in de NGII, stapsgewijs, door te ontwikkelen. De inhoudelijke en technische doorontwikkeling die dat vraagt, levert meer maatschappelijk rendement op en is efficiënter te realiseren, wanneer dit in samenhang gebeurt.
Op weg naar een samenhangende objectenregistratie
Een belangrijke ontwikkeling waarmee DIS-GEO gestart is, is de ontwikkeling van een samenhangende objectenregistratie. Een samenhangende objectenregistratie is één centraal georganiseerde uniforme registratie met daarin basisgegevens over objecten in de fysieke werkelijkheid. Daaronder verstaan we objecten die in het terrein zichtbaar zijn, zoals gebouwen, wegen, water, spoorlijnen en bomen, terreindelen, aangevuld met enkele (administratieve) objecten als woonplaatsen, gemeentegrenzen en openbare ruimten.
Vragen over de doorontwikkeling?
Neem dan contact op met het team DiS GEO (ministerie van BZK en ICTU) via DISGEO@minbzk.nl.