Uit de eGovernement Benchmark van de Europese Commissie blijkt dat de digitale overheidsdienstverlening rond 8 life events in de afgelopen 2 jaar binnen Europa is verbeterd. Nederland behoort tot de landen die het beter dan gemiddeld doen. Wel zakt Nederland één plaats terug in de ranglijst naar de 10e positie.
Criteria
De benchmark meet de ontwikkeling aan de hand van 4 belangrijke criteria:
- Gebruikersgerichtheid – in hoeverre zijn diensten digitaal beschikbaar? Hoe gebruiksvriendelijk zijn deze diensten? En zijn diensten ook mobiel beschikbaar?
- Transparantie: krijgt een gebruiker informatie over de voortgang? En wordt duidelijk waarvoor zijn persoonsgegevens gebruikt worden?
- Cross-border beschikbaarheid: de beschikbaarheid van online diensten voor burgers uit andere EU-landen.
- Technologische factoren: welke technologische faciliteiten zijn er beschikbaar?
Keuzes
Koplopers in deze index zijn Malta, Estland, Oostenrijk en Letland. Nederland heeft de 10e positie, in 2019 nog 9e. Dat heeft overigens voor een deel te maken met keuzes die gemaakt geworden voor dienstverlening. Sommige digitale diensten kunnen niet helemaal digitaal worden afgenomen, en dat is wat de benchmark meet. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een horecavergunning of het aanmelden voor de basisregistratie personen, moet een persoon eerste ‘fysiek’ langs bij de gemeente. Ook bij bepaalde diensten op het sociaal domein kiest de Nederlandse overheid soms bewust voor een fysiek gesprek.
Uitdagingen
Digitale dienstverlening over grenzen heen blijft een speerpunt voor de Europese Unie. Vooral de acceptatie van buitenlandse eID’s blijft achter. Ook cyberveiligheid blijft een uitdaging.
Lees meer over de eGovernment Benchmark 2020 (Engels). Onder aan de pagina vindt u onder andere de factsheet per land, daar leest u meer over de Nederlandse scores.