Op 28 september start de Rijksoverheid met de campagne ‘Doe meer met Taal’. Het doel is om mensen aan te moedigen hun taal-, reken- en digitale vaardigheden te verbeteren. Met tv-spotjes, radiospots, reclameborden en online advertenties informeert de Rijksoverheid mensen over het gratis lesaanbod. Via doemeermettaal.nl kunnen mensen thuis gratis online oefenen of zich opgeven voor een cursus in de buurt.
Persoonlijke leerwens
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij mede daardoor niet goed omgaan met een computer of een mobiele telefoon. Deze campagne richt zich op mensen met Nederlands als moedertaal, in de leeftijd van 20 tot en met 49 jaar. De persoonlijke leerwens staat centraal. Zo zijn alledaagse situaties te zien, waarin betere basisvaardigheden goed van pas komen. Denk aan mailen voor je werk, een tikkie aanmaken, formulieren invullen en online winkelen.
Voor alle campagnethema’s zijn online toolkits met kant en klare campagnematerialen beschikbaar. De content is kosteloos en rechtenvrij te gebruiken om lokaal in te zetten vanaf 28 september 2023 tot en met 31 december 2024. Hoe meer organisaties meedoen, hoe meer mensen worden bereikt. Bekijk of download de toolkits via deze website.
Eerdere resultaten
In december 2021 werd de eerste landelijke publiekscampagne ‘Doe meer met Taal’ gelanceerd. Onderzoeksbureau DVJ Insights heeft in kaart gebracht wat het effect is geweest van die campagne. En concludeerde dat het, ondanks de lastig te bereiken doelgroep, een succes was. De site www.doemeermettaal.nl trok in de campagneperiode ruim 160.000 bezoekers. Veel meer dan de beoogde doelstelling van 65.000 bezoekers.
Respondenten gaven aan (online) actie te hebben ondernomen om hun basisvaardigheden te verbeteren. Zo kregen de websitebezoekers tips, konden ze gratis online oefenen en schreven zich in voor een cursus of activiteit. Wel gaf de doelgroep aan dat ze het na de campagne vaker moeilijk vonden om goed te kunnen lezen en schrijven. Blijkbaar activeert ‘Doe meer met Taal’ onbedoeld gevoelens dat taal lastig kan zijn. In deze 2023-editie zijn deze aandachtspunten meegenomen.