Nu jongeren veel thuis zitten, biedt de online wereld veel verlokkingen. De politie nam het initiatief voor Gamechangers; een aantal speciale games met als doel cybercrime bij jongeren te voorkomen.
Onbedoeld dader
Vanaf 21 april loopt de campagne ´Gamechangers´ dat jongeren tussen 12 en 18 jaar leert cybercrime te herkennen, om te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden. Gamechangers helpt jongeren daarvoor hun online talenten verder te ontwikkelen. In 4 challenges testen ze hun vaardigheden op een veilige manier en kunnen deze ook verbeteren. En ze doen tegelijkertijd kennis op over wat wel en niet strafbaar is op internet. Zo worden jongeren in de Wefitter challenge uitgedaagd een lek in de code van een app te vinden. Als lid van het Secure Hackerteam helpen ze het internet veiliger maken. Of ze spelen gewoon een potje Fifa Cup. Ook wijkagenten gamen mee, ze spelen tegen jongeren. Zo komt de politie ibeter met hen in contact, is het idee. En kunnen ze hen te helpen op het rechte cyberpad te blijven.
1 op de 6 jongeren
Jongeren zijn een belangrijke doelgroep in het voorkomen van cybercriminaliteit. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 6 jongeren tussen 12 en 17 jaar wel eens – bewust of onbewust – een cyberdelict heeft gepleegd. Bij de 16- en 17-jarigen is dit zelfs 33 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. “Jongeren zijn online maar een klik verwijderd van cybercrime´, aldus Floor Jansen van het politieteam High Tech Crime. “Verveling ligt op de loer. Jongeren zijn dan geneigd grenzen op te zoeken.”
Meer over dit initiatief van de politie.