Gemeenten kunnen burgers vanaf 1 november via internet vermissing van identificatie documenten (ID) door laten geven.
Dit kan via een nieuw ontwikkeld digitaal formulier op de gemeentewebsite. Dit maakt de gang van burgers naar het gemeenteloket overbodig. Bovendien kunnen de vermiste reisdocumenten sneller worden geblokkeerd en daardoor krijgen fraudeurs minder kans.
Huidige situatie
Op dit moment kan een ID document alleen worden geblokkeerd wanneer er een persoonlijke melding van wordt gemaakt bij de gemeente. Hierdoor is de tijd tussen de vermissing en de melding vaak lang. Bijvoorbeeld doordat mensen hun document op vakantie kwijtraken. Of omdat ze met de melding wachten tot ze een nieuw document nodig hebben. Fraudeurs hebben dan alle tijd om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen, auto’s te huren of abonnementen af te sluiten.
StopID
Het nieuwe digitale formulier is getest met de proef StopID. Drie proefgemeenten (Apeldoorn, Zoetermeer en Midden-Delfland) hebben op basis van het bestaande formulier dat burgers invullen, een nieuw formulier ontwikkeld, gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via het gemeenteloket. Dit hebben zij gedaan in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).
Hoe werkt het?
Gemeenten kunnen het nieuwe formulier op hun website plaatsen. Bij voorkeur achter een DigiD om identiteitsfraude te voorkomen. Gebruikers identificeren zich met gebruikersnaam, wachtwoord én sms-code. De gemeenten krijgen vervolgens de ingevulde formulieren retour en verwerken deze uiterlijk de eerstvolgende werkdag in de Basisregistratie Personen (BRP). Net als bij een persoonlijke melding van een vermissing beoordeelt de gemeente of er mogelijk sprake is van misbruik. De vermissing wordt vastgelegd en de informatie wordt via het BRP in het Basisregister Reisdocumenten opgenomen en geregistreerd in vermissingsregisters (nationaal en internationaal). Het vermiste reisdocument is hiermee ongeldig.
Per 1 november van kracht
De wijziging van de regeling die het digitaal melden van een vermist ID document mogelijk maakt, gaat per 1 november 2016 in. Vanaf die datum kunnen gemeenten burgers de optie aanbieden. Het is aan de gemeenten om het formulier (achter DigiD) aan te bieden en er bekendheid aan te geven.
Lees meer over StopID in het artikel ‘De digitale weg van StopID’ en in het artikel op iBestuur.