Op 7 mei 2024 vond een Interbestuurlijk Overleg Levensgebeurtenissen plaats, waaraan 15 bestuurders van uitvoeringsorganisaties deelnamen. In dit overleg sloten ook de staatssecretaris Alexandra van Huffelen en de directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie Eva Heijblom aan. De deelnemers richtten zich op de levensgebeurtenis ‘Ik ben nabestaande geworden’. Daarbij keken zij naar oplossingen die op de korte termijn geïmplementeerd kunnen worden en naar mogelijke oplossingen voor op de iets langere termijn.
Tijdens een levensgebeurtenis, zoals een geboorte, verhuizing of overlijden, moeten mensen veel zaken regelen. Het programma Levensgebeurtenissen zorgt ervoor dat informatie en dienstverlening rondom deze gebeurtenissen beter aansluiten op de behoeften van mensen.
Concrete oplossingen
Samen met staatssecretaris Alexandra van Huffelen en directeur-generaal Eva Heijblom hebben bestuurders van verschillende uitvoeringsorganisaties belangrijke stappen gezet binnen het Interbestuurlijk Overleg Levensgebeurtenissen. Er zijn tijdens de bijeenkomst concrete oplossingen uitgewerkt voor de levensgebeurtenis ‘Ik ben nabestaande geworden’. Bijvoorbeeld het eenmalig registreren van een contactpersoon. Ook de pauzeknop voor administratieve regelzaken voor ondernemers en burgers krijgt verder uitwerking. Deze en andere oplossingen helpen nabestaanden in een moeilijke periode na het overlijden van een naaste.
Versnelling programma
De verschillende uitvoeringsorganisaties hebben eveneens toezeggingen gedaan voor de inzet van mensen en middelen. Dit zorgt voor een versnelling van het programma. Eva Heijblom onderschrijft de uitkomsten van dit overleg en is blij met deze versnelling.
Eén overheidsgedachte
Het ministerie van BZK werkt vanuit één overheidsgedachte aan de (digitale) dienstverlening van overheden, burgers en ondernemers. Zo stelt zij overheidspartijen in staat hun diensten veilig, toegankelijk, gebruiksvriendelijk en efficiënt uit te voeren.