‘Wat is Linked Data en wat zijn de voordelen voor gemeenten?’, in een blog op Gemeente.nu legt Erwin Folmer het uit. Linked Data brengt samenhang in data. Het is een manier om gestructureerde data zodanig te publiceren dat die data met elkaar verbonden kan worden. Er wordt er metadata toegevoegd over hoe de data is ingewonnen, wat de kwaliteit is van de data, waarvoor het wel of niet gebruikt kan worden, et cetera. Handig en belangrijk want ook door de overheid wordt er steeds meer data beschikbaar gesteld.
Het Stelsel van Basisregistraties
Denk bijvoorbeeld aan het Stelsel van Basisregistraties. Erwin Folmer: ‘Een nare bijvangst van de basisregistraties is dat er vaak honderden (lokale) kopieën van bestaan. Linked Data biedt daarbij uitkomst. Het zorgt ervoor dat gebruikers gegevens direct vanuit de bron kunnen gebruiken. Authentieke gegevens en dus betrouwbaar’.
BAG
Inmiddels is de BAG (onderdeel van het Stelsel van Basisregistraties) als Linked Data beschikbaar gesteld door het Kadaster begin februari. Nu nog als proefversie maar de verwachting is dat later dit jaar ook de dagelijks geactualiseerde BAG als Linked Data beschikbaar komt. Het voordeel voor gemeenten is dat, zij de BAG-gegevens direct bij de bron kunnen aftappen. Dat scheelt tijd en geld.
Meer over Linked Data en gemeenten is te lezen op gemeente.nu.