De Architectuur Digitale Overheid 2030 is gepubliceerd. Op 30 november is het document vastgesteld door het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO). Het document slaat een brug tussen bestuurders en architecten, en is een uitwerking van de gewenste architectuur van de digitale overheid in 2030.
Bouwstenen
De publicatie laat zien dat de digitale overheid al zo’n 80 gezamenlijke bouwstenen heeft. Bouwstenen zijn (combinaties van) bestuurlijke afspraken, standaarden en gemeenschappelijke voorzieningen. Het document geeft ook aan op welke onderwerpen nog beleidskeuzes gemaakt moeten worden. Architectuurwerkgroepen werken onderdelen van de architectuur verder uit. Dit gebeurt in opdracht van de Architectuurraad. Voor sommige onderdelen worden bouwstenen ontwikkeld of aangepast.
Stimulans voor overheidsorganisaties
Het document is een stimulans voor overheidsorganisaties om de beschreven gezamenlijke uitgangspunten en bouwstenen te gebruiken. En biedt een kader voor initiatieven, samenwerkingsverbanden en programma’s die bijdragen aan de verdere uitbouw en ontwikkeling van de digitale overheid de komende jaren. Uiteindelijk vergroot dit de kwaliteit van de digitale overheidsdienstverlening.
Werk van velen
Veel betrokken professionals hebben meegewerkt; architecten uit alle lagen van de Nederlandse overheid. Zowel de Architectuurraad als de Programmeringsraad GDI hebben het stuk goedgekeurd.
Denk mee
De Architectuur krijgt doorlopend updates, die het Bureau Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid (MIDO) verwerkt. Bekijk de meest actuele versie van de Architectuur Digitale Overheid 2030. Heb je vragen of suggesties, of wil je zelf bijdragen? Mail naar: postbus.pgdi@minbzk.nl