
Per 1 januari 2018 is de Wet Basisregistratie Ondergrond (BRO) in werking getreden. In de BRO staan straks alle gegevens over de Nederlandse ondergrond op één plek bij elkaar. De implementatie van de BRO gebeurt tranchegewijs. Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de eerste tranche: als eerste in Nederland zijn de ondergrondgegevens aangeleverd aan de Landelijke Voorziening BRO (LV BRO).
Als eerste aangeleverd
Al eerder bericht de gemeente Amsterdam over het BRO Bronhouderportaal (de webapplicatie waarmee de ondergrondgegevens kunnen worden aangeleverd aan de LV BRO) en de rollen die verschillende afdelingen van de gemeente Amsterdam hebben bij het aanleveren van de eerste tranche gegevens.
De afgelopen tijd zijn gemeenten, waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat druk bezig met het aanleveren van de eerste tranche gegevens aan de LV BRO. Er bleken flink wat technische en organisatorische hobbels genomen te moeten worden om dit voor elkaar te krijgen. Amsterdam, is er in geslaagd om als eerste bronhouder van Nederland om een aantal officiële sonderingen uit 2018 geregistreerd en geaccepteerd te krijgen in de LV BRO!
Inwinketen BRO
De afdeling Basisinformatie is al langer bezig om de inwinketen voor de BRO op te zetten. Formeel is het college van burgermeester en wethouders van Amsterdam de bronhouder van de BRO, maar de taken voor het inwinnen en beheer van de bodemgegevens zijn verdeeld over verschillende organisaties in de stad. Zo zullen het Ingenieursbureau, Grond en Ontwikkeling, Waternet en het Havenbedrijf namens Amsterdam de ondergrondgegevens aan gaan leveren aan de LV BRO. Zij gaan er op toezien dat het sonderings- en bodemonderzoek dat namens Amsterdam wordt uitgevoerd, voldoet aan de vereiste kwaliteit die hoort bij een basisregistratie.
Vervolg
In de komende periode gaat Amsterdam verder met de uitvoering van de eerste tranche en zullen de rollen in de inwinketen verder worden gedefinieerd en vastgelegd. De BRO kent in totaal vier tranches. Per tranche komen er nieuwe registratieobjecten bij, en de leveringsplicht, de gebruiksplicht en de gebruiksmogelijkheden worden per tranche groter. In 2023 moet de BRO volledig in werking zijn.
Lees het volledige bericht op de website van de gemeente Amsterdam.