Uit een raadpleging van Ambtenarenpanel onder 530 overheidsmedewerkers bleek dat ambtenaren niet altijd goed op de hoogte van wat digitale inclusie inhoudt. En ook miet altijd weten wat de wettelijke verplichtingen op dit terrein zijn.
Bespreekbaar maken
Op de agenda
Overheidsorganisaties hebben het onderwerp hoog op hun agenda staan. Volgens 63 procent van de deelnemers aan de enquête is hun organisatie met het onderwerp bezig. Volgens 90 procent van hen is de organisatie bezig om de eigen websites toegankelijker te maken. Nog eens 73 procent geeft aan dat formulieren begrijpelijker worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners toegang tot hun informatie hebben – ook diegenen die niet digitaal vaardig zijn – weet 36 procent dat de organisaties daar een loket voor heeft.
Mensenrecht
Ambtenaren zijn vaak bewust onbekwaam wanneer het gaat om kennis over digitoegankelijkheid. Slechts 24 procent zegt er volledig mee bekend te zijn, terwijl maar liefst 58 procent slechts een beetje weet wat het inhoudt. 18 procent heeft geen idee. De deelnemers aan de enquête onderschatten het percentage inwoners dat digitaal niet zelfredzaam is. 23 procent van hen koos het juiste antwoord: tussen de 10 tot 20 procent (het exacte percentage is 15). Toch is men wel overtuigd van het belang ervan. In totaal zegt 89 procent van hen digitale inclusie (zeer) belangrijk te vinden. Op de vraag waarom ze digitale inclusie belangrijk vinden, krijgt als antwoord dat ze er waarde aan hechten dat iedereen mee kan komen en dat de overheid moeite doet om dat te faciliteren. Ook vinden ze dat kwetsbare groepen moeten worden beschermd en gesteund en dat inclusie een fundamenteel mensenrecht is.
Meer over dit onderzoek leest u in de special over Digitale Inclusie van Publiek Denken.