De AI-verordening, ook wel bekend als de AI Act, bestaat uit regels voor het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) in de Europese Unie (EU). AI biedt veel kansen en voordelen, bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg en efficiëntere productiemethoden. Tegelijkertijd brengt AI ook risico’s met zich mee. De AI-verordening is onderdeel van de Europese AI-strategie en is de allereerste uitgebreide AI-wet ter wereld.
Doel AI-verordening
De AI-verordening omvat eisen en kaders voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen door overheden en marktpartijen. Het is bedoeld om innovatie en economische ontwikkelingen de ruimte te geven terwijl publieke waarden worden beschermd, zoals staat beschreven in de Geactualiseerde Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.
De prioriteit van het Europees Parlement is om ervoor te zorgen dat AI-systemen die in de EU worden gebruikt veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast vindt het Parlement dat AI-systemen nooit volledig geautomatiseerd mogen zijn en pleit het voor een uniforme definitie van AI die geldt voor alle toekomstige AI-systemen.
Regels voor AI
In december 2023 was er al een voorlopig akkoord. Door de komst van AI-programma’s, zoals ChatGPT, werd de behoefte aan strengere regels groter. Met de regels uit de AI-verordening worden bepaalde AI-systemen verboden die de rechten van burgers in gevaar brengen.
Een aantal regels:
- AI waarborgen voor algemene doeleinden.
- Beperkingen op het gebruik van systemen voor biometrische identificatie door rechtshandhavingsinstanties.
- Verbod op AI die wordt gebruikt om kwetsbaarheden van gebruikers te manipuleren of uit te buiten.
- Het recht voor consumenten om klachten in te dienen en een uitleg te krijgen.
Volgende stappen
Eerst moet de tekst waarover overeenstemming is bereikt officieel door de Raad van de Europese Unie worden aangenomen. Als dit is gebeurd, volgt de volledige toepassing van de AI-verordening 24 maanden erna. Voor sommige onderdelen geldt de regelgeving al eerder, bijvoorbeeld voor het verbod op AI-systemen die onaanvaardbare risico’s vormen (na 6 maanden) en gedragscodes (na 9 maanden).
Meer informatie staat op de website van het Europees Parlement.