Tijdens het ECP Jaarfestival is het adviesrapport ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) gepresenteerd. Wat is de rol van de overheid bij de inbedding van AI in onze samenleving? En wat zijn de uitdagingen?
Volgens raadsvoorzitter Corien Prins heeft de snelle ontwikkeling van AI ‘een niet te voorspellen effect’. Daarom stelt de WRR dat de overheid aan de slag moet, met bijvoorbeeld een brede wetgevingsagenda op het gebied van AI.
5 opgaven
‘Artificiële Intelligentie (AI) is niet zomaar een technologie, maar 1 die de samenleving fundamenteel zal veranderen’. De Raad komt daarom met aanbevelingen binnen 5 opgaven waar zowel overheid als samenleving voor staan. Zo moet het voor burgers duidelijker worden wat AI inhoudt (demystificatie). Dit maakt AI toegankelijker en verlaagt de drempel voor de toepassing ervan: van eng, technologisch monster tot handige oplossing voor sommige vraagstukken. De 5 opgaven op een rij:
- demystificatie van wat AI is en kan;
- contextualisering van de ontwikkeling en toepassing van AI;
- engagement van verschillende partijen;
- regulering van technologie en data, het gebruik ervan en maatschappelijke implicaties;
- positionering ten opzichte van andere landen en internationale organisaties.
AI-coördinatiecentrum
Als slotaanbeveling noemt Prins tijdens de presentatie de vorming van een AI-coördinatiecentrum. Zo’n centrum brengt kennis bijeen en identificeert kansen en risico’s rondom AI.
Meer weten?
- Op de site van de WRR vind je het hele rapport met alle aanbevelingen, maar ook een samenvatting en infographic over de bevindingen.
- AI (Artificiële Intelligentie)