Bedrijven, overheid, onderwijs, maatschappelijke instanties en wetenschap slaan de handen ineen om Nederland digitaal vaardiger te maken. Dit werd bekendgemaakt op 11 maart tijdens de Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven, de voorloper op de conferentie Nederland Digitaal die op 21 maart zal plaatsvinden.
Effect digitalisering op samenleving
Gezien het effect van digitalisering op alle aspecten van ons leven, vraagt dit om nauwe samenwerking tussen de diverse partijen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen aan de digitale samenleving en hier profijt uit haalt? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen dit op een bewuste en verantwoorde manier kan doen? En hoe benutten we de kansen van digitalisering op een inclusieve manier?
Gezamenlijk actieplan digitale inclusie
* Update 27 maart *
Het doel van de conferentie was om input te verzamelen voor een gezamenlijk actieplan dat zowel de kansen als de (sociale) uitdagingen van een digitale samenleving adresseert. En dat is gelukt! Inmiddels hebben ruim 30 organisaties zich aangesloten. Zij beloven te investeren en zich in te zetten op dit thema. In een mail achteraf aan alle deelnemers spreekt prinses Laurentien haar waardering hiervoor uit: “Wat met name is blijven hangen, is de diversiteit van perspectieven en inzichten. We hopen dat u dat ook zo heeft ervaren en dit blijft meenemen in het werk dat u doet op het gebied van digitalisering.” Ze schrijft verder dat
de partijen op dit moment gezamenlijk de ambitie en werkafspraken van de Alliantie Digitaal Samenleven formuleren. “Daarbij staat voorop dat we voortbouwen op wat er al bestaat. Door samenwerking en het toetsen aan de behoefte van diverse mensen vergroten we de effectiviteit en impact daarvan. Blijf ons voeden met suggesties en ideeën die de gezamenlijke ambitie kunnen helpen versterken”, aldus prinses Laurentien.