Op 23 juni 2022 presenteerde een Europese werkgroep het rapport: “Towards a sovereign digital infrastructure of commons”. In het rapport geeft de werkgroep 3 adviezen om te komen tot gemeenschappelijke digitale middelen. Aan het rapport werkten 19 Europese lidstaten mee waaronder Nederland.
Innovatie en groei
Het doel van de werkgroep is om de ontwikkeling en het gebruik van gemeenschappelijke digitale middelen (digital commons) te bevorderen. Het gaat dan om informatiebronnen en ICT die voor iedereen toegankelijk worden ontwikkeld en beheerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Wikipedia en OpenStreetMap. Maar ook open standaarden, open source software en open data vallen er onder. Het vergroten van de beschikbaarheid op Europees niveau, versterkt de digitale autonomie, innovatie en economische groei.
3 adviezen
De werkgroep presenteert in het rapport 3 verbetervoorstellen:
- Zet een platform op om de verschillende initiatieven te ondersteunen. Help organisaties daarnaast bij het vinden van financiering voor hun initiatief;
- Doe een oproep binnen de overheid voor het ontwikkelen van nieuwe ICT projecten;
- Roep de lidstaten op om waar mogelijk te kiezen voor het ontwikkelen en het gebruiken van gemeenschappelijke digitale middelen.
Lees ook het Engelstalige rapport of het Franstalige persbericht.
Open source beleid Nederland
In april 2020 publiceerde de overheid een beleidsbrief over het vrijgeven van de broncode van overheidssoftware. Het uitgangspunt van de beleidsbrief is: ‘open tenzij’. Dit wil zeggen dat overheden hun broncode zouden moeten delen tenzij er gegronde redenen zijn om dit niet te doen. Bijvoorbeeld als het niet verenigbaar is met veiligheidsbelangen of indien er een vertrouwelijke werkwijze wordt geschaad.