Overheden en dienstverleners met een publieke taak werken sinds 2022 in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid (MIDO) als één overheid samen om de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) te moderniseren.
Betrouwbaar, toegankelijk en veilig
De overheid wil dat publieke digitale dienstverlening betrouwbaar, toegankelijk en veilig is. De GDI vormt daarvoor de basis. Die bestaat uit digitale basisvoorzieningen, standaarden en producten, zoals DigiD en MijnOverheid. De GDI vormt het fundament voor publieke dienstverlening naar burgers en bedrijven, maar ook voor de samenwerking tussen overheden en publieke organisaties onderling.
Modernisering GDI
De komende jaren wil de overheid de GDI moderniseren. Sinds januari 2022 is het Ministerie van BZK als opdrachtgever verantwoordelijk voor een interdepartementale aanpak en valt het niet meer onder de Programmeringsraad Logius. Vanuit een gezamenlijke aanpak wordt aan de doorontwikkeling van de GDI bouwstenen gewerkt. Wat moet de GDI kunnen en wat is nodig om dat te realiseren? En hoe sluiten we aan nationale en internationale wet -en regelgeving? Dat vraagt om een interbestuurlijke aanpak.
MIDO als governancemodel
Om die reden is het MIDO opgezet. Dit programma brengt overheden en dienstverleners met een publieke taak samen. De kern van het programma bestaat uit:
- Het MIDO-kader: uitgangspunten en afspraken voor governance en financiering van de GDI, en de manier waarop organisaties samen aan de GDI werken.
- De GDI-meerjarenvisie: beschrijving van de beoogde ontwikkeling van de GDI op de middellange termijn (5 jaar).
- Het GDI-programmeringsplan: overzicht van alle activiteiten die in het komende jaar geprogrammeerd worden, op het gebied van exploitatie en beheer en ontwikkeling van de GDI, inclusief begroting.