Het coronavirus COVID-19 heeft grote impact op onze samenleving en brengt veel onzekerheid met zich mee. In een poging om met feiten en cijfers iets meer duidelijkheid te scheppen in deze onzekere tijd en aan oplossingen te werken, ontstaan er diverse data-initiatieven.
Als Leer- en Expertisepunt Datagedreven werken (LED) zien we veel COVID-19 data-initiatieven voorbij komen. Bent u benieuwd welke COVID-19 data-initiatieven er zijn en welke databronnen u kunt raadplegen? Wij maakten onderstaand overzicht van Nederlandse en internationale beschikbare bronnen.
Ter informatie: dit overzicht kwam tot stand aan het begin van de COVID-19 pandemie. Op 29 juli 2020 is het overzicht voor de laatste keer bijgewerkt.
Nederlandse databronnen en initiatieven
RIVM-kaart met downloadbare data
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt elke dag haar kaart bij met daarop de meest recente data die inzicht geven in het totaal aantal besmettingen in Nederland, op gemeentelijk niveau. Klik op het symbool rechts onderin de kaart en download de data in een .csv of .xls-bestand.
Ook van het RIVM:
- Het RIVM publiceerde een overzicht van databronnen die gerelateerd zijn aan COVID-19.
- Om zicht te houden op het aantal geteste personen en het aantal positief geteste personen, publiceert het RIVM sinds 13 maart de virologische dagstaten. Bekijk de virologische dagstaten.
- Infectieradar.nl heeft als doel om de verspreiding en klachten van COVID-19 in kaart te brengen. De infectieradar is tijdelijk niet volledig beschikbaar.
Data.overheid.nl datasets
Data.overheid.nl roept iedereen op om beschikbare datasets rondom het coronavirus te delen, zodat zij de datasets kunnen publiceren. Beschik jij over data die van waarde zijn? Neem dan contact op met het team van data.overheid.nl via data@koop.overheid.nl.
Online Hackathon: Dutch Hacking Health
COVID-19 veroorzaakt problemen waarvoor met de bundeling van kennis en expertise oplossingen kunnen worden gevonden. Op dit platform werken professionals uit bijvoorbeeld de zorg, data science en techniek samen aan oplossingen met een online hackathon. Ook bijdragen? Doe vooral mee!
Coronastatus
Coronastatus.nl is een samenwerking tussen het Noorse BustByte en SimpleAnalytics. Het doel is om met crowdsourcing de ‘onzichtbare statistiek’ zichtbaar te maken. Ze vragen bezoekers om hun ziektebeeld te delen, ook als de bezoeker gezond is. Dat kan anoniem. Hierdoor ontstaat een totaalbeeld van de verspreiding in Nederland.
Code for NL – Slack
Code for NL startte het themakanaal #corona in hun Slack community. Hier promoten, coördineren en ondersteunen meer dan honderd vrijwilligers verschillende Nederlandse initiatieven en houden zij contact met initiatieven uit hun internationale netwerk. De community zoekt onder andere ontwikkelaars, ontwerpers, data scientists en community managers om samen de strijd tegen het coronavirus aan te gaan.
Ook initieerde Code for NL het Coronavirus Tech Handboek, met daarin een overzicht van online / tech initiatieven rondom het coronavirus.
ZonMw datanetwerk coronavirus
ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie en heeft opdracht gegeven het Virus Outbreak Data Access Network (VODAN) uit te voeren. Hiermee maakt ZonMw de data over de uitbraak bruikbaar voor machine learning. ZonMw roept infectieziekten- en data-experts op om mee te werken aan dit initiatief.
Openbesluitvorming.nl
Op Openbesluitvorming.nl bekijkt u eenvoudig wat er besloten wordt in de plaatselijke politiek van de op dit moment deelnemende gemeentes (130) en provincies (6). Zo blijft u op de hoogte van de meest recente maatregelen bij u in de buurt.
CBS cijfers coronacrisis
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde op haar website een coronadossier met daarin cijfers en nieuws van het CBS.
COVID Radar
Om een actueel beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt, lanceerde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app COVID Radar. Het LUMC verzamelt met deze app gegevens over klachten en gedrag van mensen.
Realtime situatie ‘COVID-19/coronavirus’ in het Albert Schweitzer ziekenhuis
Het digitale ‘Covid-Dashboard’ van het Albert Schweitzer ziekenhuis geeft realtime inzicht in onder meer de ontwikkeling van de beddencapaciteit, de bedbezetting in de kliniek, de drukte op de Spoedeisende Hulp, het aantal geteste en besmette patiënten, het coronagerelateerde personele verzuim en de voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen. Tijdens de coronacrisis vormt dit dashboard in het ziekenhuis de basis van alle overleggen en beslissingen. Bekijk voor meer informatie ook dit nieuwsbericht van het ziekenhuis.
Appathon corona-app
Op zaterdag 18 en zondag 19 april organiseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een appathon om de werking van mogelijke nieuwe corona-apps te kunnen testen en verbeteren. Meer weten over deze appathon en de apps? Lees dan de terugblik van de appathon.
Meer weten over de corona-app? Bekijk dan ook de design documentatie van de COVID-19 Notificatie App op github.
COVID-19 dashboard Datagraver
Sinds het begin van de coronacrisis biedt Datagraver een overzicht van de laatste COVID-19 cijfers. Via het dashboard van Datagraver kunt u ook (internationaal) regio’s vergelijken.
De Corona Check
Met De Corona Check kunt u dagelijks gegevens over uw gezondheid doorgeven via uw smartphone of tablet. Een medisch team, ondersteund door de techniek, beoordeelt uw klachten. De Corona Check is een initiatief van OLVG, Luscii en partnerziekenhuizen verspreid over heel Nederland.
Internet tegen corona
Het SIDN Fonds is op zoek naar initiatieven die met de inzet van expertise en kennis de coronacrisis te lijf gaan. Bijvoorbeeld initiatieven die op een verantwoordelijke manier inzicht en grip proberen te krijgen op wat nu gebeurt, met betrekking tot de pandemie zelf en hoe we hier mee omgaan. Stuur jouw project voor 31 juli (13:00 uur) in en maak kans op steun van het SIDN Fonds.
Dashboard coronavirus Rijksoverheid
Het ministerie van Volksgezondheid maakte het ‘corona-dashboard’. U vindt hier cijfers over het aantal positief geteste mensen en het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis. Ook zijn er cijfers over hoe het nu gaat in de verpleeghuizen. Samen laten de cijfers zien hoe het staat met de verspreiding van het coronavirus in Nederland.
Datatechniek uit geowetenschappen
Een internationale groep onderzoekers, van onder meer de TU Delft, verwacht dat met data assimilatie, een datatechniek uit de geowetenschappen, beter is te voorspellen hoe corona zich verspreidt en wat het effect van bepaalde maatregelen is. Deze wetenschappers denken dat data-assimilatie voor de epidemiologen van het RIVM interessant kan zijn.
Coronavirus-app test
Begin juli ging een gebruikerstest van de corona-notificatieapp van start in de regio Twente. Dat schreef minister Hugo de Jonge (VWS) op 25 juni in een brief aan de Tweede Kamer. Via een briefing en instructies krijgen testers te horen hoe de test in zijn werk zal gaan en hoe de app is te downloaden en te installeren. De test maakt onderdeel uit van een reeks testen die er voor moet zorgen dat de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.
Coronavirus-app: Coronamelder
CoronaMelder is de coronavirus-app van het ministerie van Volksgezondheid. De app stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen.
Internationale databronnen en initiatieven
World Health Organization (WHO) rapporten
De World Health Organization (WHO) brengt elke dag een nieuw rapport uit met de meest actuele stand van zaken. U vindt in dit rapport onder andere een overzicht van alle besmettingen per land.
Our World In Data – COVID-19 statistiek en onderzoek
Onderzoeksinstituut Our World in Data heeft als missie om data en onderzoek naar ’s werelds grootste problemen begrijpelijk te maken. Zo ook voor COVID-19. Ze gebruiken data van het Europese Center for Disease Control (ECDC) en presenteren dit op een toegankelijke manier. Zo maken ze bijvoorbeeld de verschillen in de groei van het aantal dodelijke besmettingen tussen Europese landen inzichtelijk.
Johns Hopkins University – COVID-19 dashboard
Het dashboard van Amerikaanse medische universiteit Johns Hopkins maakt het eenvoudig om de huidige situatie in één oogopslag te bekijken. De data worden vrijwel realtime bijgehouden, om zo het meest actuele beeld te schetsen.
Centre for Humanitarian Data – COVID-19 dashboard
De United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UNOCHA) borduurt voort op de data van de Johns Hopkins University en vult deze aan met downloadbare datasets. De data staan weergegeven onder het dashboard.
Coronavirus Open Research Dataset (CORD-19)
44.000 onderzoeksartikelen zijn nu gratis beschikbaar onder de noemer CORD-19. Op deze manier is alle wetenschappelijke kennis over COVID-19 voor iedereen toegankelijk.
OECD: deel informatie over open overheidsdata
De OECD (organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) roept op om kennis en ervaringen over Open Government Data (OGD) te delen. De organisatie wil ook in beeld brengen wat verschillende partijen, zoals ondernemers, media, onderzoekers, maatschappelijk organisaties en de publieke sector, met deze data weten te bereiken.
Eurosurveillance
Het online wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance publiceert onderzoeken naar COVID-19, met een focus op Europa.
Open source initiatieven
Deze open source initiatieven gaan de strijd aan met COVID-19. Let op: niet alle bronnen zijn openbaar.
Coronavirus Statistics
Statistieken over de verspreiding van COVID-19 wereldwijd.
Open source initiatieven
Deze open source initiatieven gaan de strijd aan met COVID-19. Let op: niet alle bronnen zijn openbaar.
European Data portal
Op het Europese dataportaal tref je een overzicht van aan COVID-19 gerelateerde datasets.
Apolitical over data en privacy
Hoe om te gaan met data en privacy na de COVID-19 pandemie?
COVID-19 data collaboratives
GovLab roept op om samen te werken aan een infrastructuur voor een datagedreven aanpak van de COVID-19 pandemie.
Innovative response tracker
De Observatory for Public Sector Innovation (OPSI) geeft een weergave van open data initiatieven die de strijd aangaan met COVID-19. Dit overzicht kwam tot stand naar aanleiding van bovenstaande oproep van de OECD.
Inzicht in onderzoeken COVID-19
Met behulp van machine learning biedt Primer inzicht in de laatste onderzoeken naar COVID-19. Het overzicht wordt iedere 24 uur bijgewerkt.
Ook plaatsen wij graag toepassingen die met COVID-19 data worden gemaakt. Zo ontving het LED bijvoorbeeld onderstaande toepassingen:
Toepassingen van burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven:
COVID-19 Open Research Map
Deze kaart biedt een overzicht van gepubliceerde COVID-19 onderzoeken sinds januari 2020. De onderzoeksdocumenten zijn met elkaar verbonden als zij dezelfde terminologie gebruiken.
NL COVID-19 Hub
Verschillende bedrijven uit de geo-sector maakten samen dit data-platform ter ondersteuning van crisisorganisaties. U vindt hier bijvoorbeeld de zelfredzaamheidskaart van het Instituut Fysieke Veiligheid, kaarten van het CBS, archiefdata van het RIVM, etc.
Databestand met cijfers per provincie (Europa)
Jelmer Visser bouwt momenteel aan een databestand met daarin COVID-19 cijfers per provincie. Dat doet hij niet alleen voor Nederland, maar voor bijna 20 andere Europese landen. Jelmer maakt dit databestand binnenkort openbaar. Bekijk ook zijn overzicht van COVID-19 cijfers per gemeente.
Open response + open recovery
Het Open Government Partnership startte de campagne ‘open response + open recovery’ om informatie over de aanpak van COVID-19 te delen. Als onderdeel van deze campagne organiseren zij verschillende webinars op 5, 6 en 7 mei.
Overzicht coronamaatregelen per land
Overheden van landen over de hele wereld kiezen verschillende manieren om het coronavirus te beteugelen. Pointer houdt elke dag de strengheid van de maatregelen per land bij.
Kaart ‘social distancing in Amsterdam’
Is een 1,5 meter samenleving mogelijk op de stoepen en in het openbaar vervoer van Amsterdam. Bekijk de ‘social distancing’ kaart van Amsterdam voor de mogelijkheden.
Rustige en drukke plekken
Deze toepassing van de gemeente Amsterdam geeft rustige en drukke plekken in de anderhalvemetersamenleving weer.