De Nederlandse overheid wil open zijn en is dat ook verplicht: overheidshandelingen en -besluiten moeten transparant en te reconstrueren zijn. Dat geldt voor het Rijk én voor medeoverheden. Daarvoor is een betere informatiehuishouding nodig.
Waarom is deze prioriteit belangrijk?
Het lukt de overheid vaak niet om informatie binnen de wettelijke termijnen en kaders te verstrekken. De informatiehuishouding moet het mogelijk maken om burgers, organisaties, media en parlement na verzoeken én – proactief – inzicht kunnen geven in het handelen en de besluiten van de overheid, en de beweegredenen daarachter. Zo krijgt iedereen een informatiepositie waarmee ze de overheid ter verantwoording kunnen roepen of om belangen te kunnen behartigen. Deze verbeterde openbaarheid van bestuur draagt bij aan de gewenste open politieke cultuur en daarmee aan herstel van vertrouwen.
Wat willen we bereiken?
Dit zijn de doelen:
- Overheidsinformatie is duurzaam toegankelijk voor openbaarmaking via uniforme en open standaarden, doordat systemen, processen en informatiecultuur op orde zijn.
- Informatie op verzoek: verzoeken van burgers en organisaties om openbaarmaking van overheidsinformatie worden tijdig en volledig afgehandeld, door adequate sturing, werkprocessen én vindbare informatie.
- Actieve openbaarmaking van relevante overheidsinformatie voor het publiek is geregeld. Dat draagt bij aan de transitie naar een overheid die handelt vanuit openheid; systemen, werkprocessen en de cultuur zijn hierop ingericht, en het is helder wat wanneer wordt gepubliceerd.
Wat gaan we doen?
Welke acties gaan we ondernemen om een betere informatiehuishouding voor openbaarheid van bestuur mogelijk te maken? Bekijk de actieplanning.
Wat gebeurt er al?
- De Wet open overheid (Woo) is sinds mei 2022 van kracht. De Woo verplicht de landelijke overheid om bepaalde informatie actief openbaar te maken. Vanaf 20 september 2022 (Prinsjesdag) stuurt de regering bij alle stukken voor het parlement ook de onderliggende ‘beslisnota’s’ mee.
- Een Regeringscommissaris Informatiehuishouding spoort deze rijksbrede veranderopgave voor de informatiehuishouding aan; hij spoort knelpunten op en adresseert deze.
-
- Het Rijk voert het rijksbrede actieplan Open op Orde uit. En alle onderdelen van de rijksdienst hebben inzicht in hun eigen informatiehuishouding.
- Er is een Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding ingesteld dat monitort,
bemiddelt en gevraagd en ongevraagd adviseert.
Wie is verantwoordelijk?
-
- De minister van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het openbaarheidsbeleid.
- De staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het verbeteren van de informatiehuishouding.
- De regeringscommissaris Informatiehuishouding jaagt deze prioriteit aan.