EU-wetgeving sluit niet altijd aan op de Nederlandse situatie. Daarom wil de overheid bedrijven, ondernemers en overheden helpen bij het doorgronden en implementeren van EU-wetgeving rond digitalisering.
Waarom is deze prioriteit belangrijk?
De digitale transitie is in een stroomversnelling gekomen. De vraagstukken die hierbij komen kijken overstijgen in veel gevallen de landgrenzen. Vanuit de EU komt er daarom veel nieuwe wetgeving, zoals de Accessibility Act, Digital Services Act, Digital Markets Act, Data Act, eIDAS-verordening en AI Act. Deze sluiten alleen niet altijd aan op de Nederlandse situatie en vragen veel van overheden, bedrijven en toezichthouders:
- Waar EU-regelgeving niet altijd aansluit, moeten we zorgen dat de Nederlandse praktijk aansluit op de Europese regels zodat de doelstellingen van die regels worden behaald. Voldoen aan alle nieuwe regelgeving is veelgevraagd. Ondersteuning voor overheden, bedrijven en ondernemers bij de implementatie van regelgeving is nog onvoldoende.
- Toezicht op de EU wet- en regelgeving van digitalisering is divers en vaak nog niet zo helder belegd.
Wat willen we bereiken?
Dit zijn de doelen:
- Nederland brengt publieke waarden, grondrechten en implementeerbaarheid in bij de totstandkoming van nieuwe EU wet- en regelgeving.
- Overheden, bedrijven en ondernemers zijn geholpen bij het doorgronden en implementeren van EU-wetgeving rond digitalisering
- Toezicht op EU wet- en regelgeving is begrijpelijk en doelgericht ingeregeld en ondersteunt de implementatie hiervan
Wat gaan we doen?
Welke acties gaan we ondernemen om (EU) regelgeving en implementatie in samenhang te ondersteunen? Bekijk ze in de activiteitenplanning.
Wat gebeurt er al?
- Overheden hebben de EU-richtlijn digitale toegankelijkheid geïmplementeerd, daar is een ondersteuningsnetwerk voor opgericht (expertisecentrum DigiToegankelijk).
- BZK, JenV en EZK werken samen op de EU-wetgevingsagenda.
- Samen met RVO inzicht/overzicht EU-regelgeving opgesteld.
- Europa Decentraal met fondsenwijzer.
- Opstart cofinancieringsfonds, met financiering CLAIRE (Confederation of Laboratiories for Artificial Intelligence Research in Europe), bekostiging Nederlands aandeel in infrastructuur Blockchain en oprichting Dutch Societal Innovation Hub in samenwerking met EZK.
- Toezichthouders zitten bij elkaar in een digitaal overleg.