De overheid wil de verspreiding van desinformatie tegengaan en zo voorkomen dat onjuiste verstrekte informatie en nepnieuws veel invloed krijgt. Daarnaast ondersteunt ze publieke media en instellingen bij het ontwikkelen van een eigen infrastructuur en sociale mediaomgevingen.
Waarom is deze prioriteit belangrijk?
Desinformatie kan burgers bewust op het verkeerde been zetten en hun gedachtenvorming beïnvloeden. Daarmee ondermijnt desinformatie het publieke debat en tast het de open economie, volksgezondheid, nationale veiligheid, onderling vertrouwen en vertrouwen in publieke instanties en instituten aan. Ruim de helft van de Nederlanders krijgt nieuws via grote online platformen. Deze platformen hebben een verdienmodel gebaseerd op het personaliseren van dienstverlening aan burgers. Dit vergroot de kans op de verspreiding van desinformatie, bijvoorbeeld wanneer sensationele content een meer prominente plek op het platform krijgt. De platformen nemen nog onvoldoende hun verantwoordelijkheid om dit te verminderen. Het kabinet wil daarbij dat maatregelen en (Europese) wetsvoorstellen geen afbreuk doen aan fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, maar deze juist waarborgen.
Wat willen we bereiken?
Dit zijn de doelen:
1. De overheid zorgt dat de verspreiding van desinformatie wordt tegengegaan zodat burgers een gezond online debat kunnen voeren.
• Herzien van kabinetsbreed desinformatiebeleid.
• Burgers dragen actief bij en zijn bekend met de normen voor desinformatie.
• De overheid ziet toe dat online platformen zich actief inzetten voor de uitvoering van hun toezeggingen in het implementeren van de EU Code of Practice on Disinformation.
• De overheid ondersteunt publieke media en instellingen bij het ontwikkelen van een eigen infrastructuur en sociale mediaomgevingen. Zodat deze voldoen aan publieke waarden. Zo ontstaat er een diverser digitaal medialandschap voor burgers, zij kunnen van deze en alternatieve platformen gebruik maken
2. De overheid stimuleert en zet zelf publieke alternatieven in voor online platformen en diensten bij publieke instellingen die voldoen aan publieke waarden.
Wat gaan we doen?
Welke acties gaan we ondernemen om de impact van online desinformatie te verminderen? Bekijk de activiteitenplanning.
Wat gebeurt er al?
- In EU verband is de Digital Services Act (DSA) ontwikkeld die verduidelijkt welke verantwoordelijkheden platformen hebben in de bestrijding van strafbaar en onrechtmatig materiaal op hun diensten.
- De EU Code of Practice on Desinformation is ondertekend door de grote platformen en wordt verplicht. De doelen van de code zijn het verminderen van de negatieve impact van deepfakes, samenwerking factcheckers, transparantie politieke advertenties, opsporen botnetwerken en wetenschap betere datatoegang bieden.
- De website isdatechtzo.nl (een initiatief van BZK) informeert bezoekers over de werking van nepnieuws en hoe ze nepnieuws kunnen herkennen.