Door de ontwikkelingen in onze maatschappij en economie is de digitale transitie in een stroomversnelling gekomen. De vraagstukken die hierbij komen kijken overstijgen in veel gevallen de landgrenzen. Bovendien is er ook in het digitale domein sprake van afhankelijkheden van buitenlandse mogendheden die in de huidige geopolitieke context de Europese Unie (EU) en ook Nederland kwetsbaar kunnen maken. Het is nodig om op EU-niveau en daarbuiten de juiste kaders te stellen en samen te werken. De stappen die in EU-verband, binnen de VN, OESO en G7/G20 worden gezet, geven richting aan de digitale toekomst van Nederland, Europa en elders in de wereld. Andersom kan Nederland deze richting ook zelf binnen de agenda’s van deze gremia beïnvloeden. Waar in de afgelopen periode vanuit de EU de nadruk gelegen heeft op het ontwikkelen van nieuwe wet- en regelgeving, moet de focus nu verschuiven naar de implementatie en uitvoering van het wetgevingspakket. Waardengedreven regelgeving legt de basis onder de ambitie om iedereen toegang te geven tot digitalisering. Door dit vervolgens als overheid en bedrijfsleven te implementeren en na te leven wordt het vertrouwen in digitalisering vergroot. Dit wordt uitgewerkt in prioriteit 2.6 “Implementatie van (EU) regelgeving, naleving en toezicht”.
Doelen
- Nederland brengt publieke waarden, grondrechten en implementeerbaarheid in bij de totstandkoming van nieuwe EU wet- en regelgeving, evenals selectiviteit van de Europese Commissie in het ontwikkelen van nieuwe regelgevende voorstellen.
Nederland draagt de waardengedreven boodschap uit binnen en buiten de EU. Nieuwe regelingen dragen bij aan de digitale open strategische autonomie van Nederland en de EU.
Reeds behaalde resultaten
- Publieke waarden en fundamentele rechten zijn stevig verankerd in wet- en regelgeving van de EU op het gebied van digitalisering. In dit kader vormt de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen voor het digitale decennium een leidraad voor het optreden van de EU bij het bevorderen van een inclusieve, welvarende en duurzame samenleving.
- Waardengedreven en mensgerichte digitalisering vinden weerklank binnen de EU en bij de VN, OESO en G20/G7. Hierop vindt nauwe samenwerking plaats tussen BZK, EZK, JenV en BZ.
- Nederland wordt als mondiaal voorbeeld gezien voor het vinden van oplossingen om waardengedreven met Big Tech op te trekken en voor ‘securing public values online’.
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken om Waardengedreven (EU) regelgeving te bewerkstelligen? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Publieke waarden, grondrechten en implementeerbaarheid zijn verankerd in alle Europese wet- en regelgeving en verdragen.
- Tijdige aansluiting op EU platforms. Verbinding en impact is behaald met gelijkgestemde partners door middel van participatie en representatie bij digitaliseringsvraagstukken.
- Uitnodigingen voor high-level events binnen en buiten Europa.
- Aantoonbare aandacht voor open strategische autonomie binnen wetgevings- en beleidstrajecten EU.