In onze samenleving kun je bijna niets meer zonder internet en digitale apparaten, zoals computers, smartphones en tablets. Juist daarom moet iedereen de kans krijgen om zich digitaal te ontwikkelen. Zo wordt digitale dienstverlening, maar ook het onderwijs, de zorg en de arbeidsmarkt toegankelijker voor iedereen.
Waarom is deze prioriteit belangrijk?
Te veel mensen kunnen niet meedoen in onze samenleving omdat ze niet beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Digitale vaardigheden zijn wel een van de belangrijkste levensbehoeftes van burgers. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn er naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders zonder voldoende basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven, het gebruik van berichtendiensten en basisomgang met een computer.
Daarnaast hebben 3 miljoen Nederlanders onvoldoende digitale en administratieve vaardigheden om altijd hun zaken online te regelen. Dan lukt het (digitaal) aanvragen van een toeslag of zelfstandig zakendoen met de overheid en private dienstverleners niet. Meedoen in de digitale wereld kent ook risico’s, denk aan cybercriminaliteit en desinformatie. Ruim 5 miljoen volwassen Nederlanders (zoals werknemers, jongeren en ouderen) hebben moeite om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media. Ook in de besturen van overheden en bedrijven zijn er mensen onvoldoende digitaal vaardig om veilig en verantwoord met digitalisering in het werk om te gaan.
Wat willen we bereiken?
Dit zijn de doelen:
-
- Iedereen heeft de digitale vaardigheden om zelfstandig mee te kunnen doen in de digitale samenleving. Dit doen we door proactief mensen te benaderen en te zorgen voor voldoende scholingsaanbod. Een aanbod dat past bij de behoeften van mensen en de technologische ontwikkelingen. Dit alles doen we doelgroepgericht voor verschillende domeinen, zoals zorg, landbouw, voedsel, natuur en financiën.
- Kinderen en jongeren komen digitaal vaardig van school.
- Bestuurders, werkgevers en werknemers zijn digivaardig. En kunnen de technologie veilig en weerbaar benutten.
- Burgers begrijpen de kansen en de risico’s van de top 5 opkomende technologieën.
- Mensen kunnen in hun eigen buurt terecht voor hulp en vragen bij digitale uitdagingen.
Wat gaan we doen?
Welke acties gaan we ondernemen om digivaardigheden en kennis te vergroten? Bekijk ze in de activiteitenplanning.
Wat gebeurt er al?
- Rijk, gemeenten, cursusaanbieders en maatschappelijke organisaties werken samen aan het verhogen van de (digi)basisvaardigheden van 2,5 miljoen laaggeletterde mensen in Nederland (Tel mee met Taal).
- 554 Informatiepunten Digitale Overheid helpen mensen met digitale publieke dienstverlening.
- Publiek-private samenwerking om mensen te voorzien van digitale middelen
(#allemaaldigitaal): meer dan 12.000 mensen hebben een apparaat ontvangen. - Actieve DigiHulplijn beantwoordt digitale vragen van 500-1000 bellers per maand.
- Met het Masterplan Basisvaardigheden investeert het kabinet structureel 1 miljard op jaarbasis in taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid in het onderwijs.