In de EU is al een uitvoerig pakket aan nieuwe wetgeving vastgesteld, waaronder de Accessibility Act, Digital Services Act, Digital Markets Act, Data Act, eIDAS-verordening en AI Act. De implementatie hiervan vraagt veel van onder meer overheden, bedrijven en toezichthouders. Het is van belang te weten aan welke regels moet worden voldaan én dat voldoende aandacht is voor naleving en toezicht daarop, om te waarborgen dat iedereen de digitale wereld kan vertrouwen. Dit is complex door de hoeveelheid en snelheid van regels die op overheden, bedrijven en ondernemers afkomen. Het risico bestaat dat toezicht versnipperd raakt. Het vraagt om gezamenlijke inzet om te komen tot eenduidige regels, wijze van naleving en meer centraal ingericht toezicht.
Doelen
- Overheden, bedrijven en ondernemers worden geholpen bij het doorgronden en implementeren van bestaande en nieuwe EU-wetgeving op het domein van digitalisering.
- Toezicht op de EU wet- en regelgeving is begrijpelijk en doelgericht ingeregeld en ondersteunt de implementatie hiervan.
Reeds behaalde resultaten
- Kenniscentrum Europa Decentraal, RVO en medeoverheden ontwikkelen fondsenwijzers, impact-assessments en EU-overzichten om overheden, bedrijfsleven en ondernemers inzicht te geven in de EU-wetgeving die is afgerond of aanstaande is.
- Er is een samenwerkingsverband tot stand gebracht tussen de digitale toezichthouders.
- De Autoriteit Persoonsgegevens fungeert als coördinerend toezichthouder op AI.
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken rondom de implementatie van (EU) regelgeving, naleving en toezicht? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Voor het EU wetgevingspakket rond digitalisering is helder waaraan overheden, bedrijven en ondernemers moeten voldoen.
- Toezichthouders zijn bekend en werken samen om naleving van de (EU) wet- en regelgeving te bevorderen.