Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat ook in de digitale wereld publieke waarden als veiligheid, privacy en non-discriminatie geborgd zijn. Deze borging is nog altijd niet vanzelfsprekend. We zien onveilige situaties, zoals phishing, botnets en cybercrime. We zien ook situaties waarin rechten van kwetsbare groepen (zoals kinderen) onder druk staan, bijvoorbeeld doordat digitale toepassingen verleiden om zo lang mogelijk online te blijven of om (impuls)aankopen te doen. En we zien dat technologieën een discriminatoire werking kunnen hebben.
Om te zorgen dat iedereen de digitale wereld kan vertrouwen richt de Werkagenda zich op:
Publieke waarden beschermen
Het beschermen van Publieke waarden als het fundament van een verantwoorde digitale transitie. Deze waarden dienen leidend te zijn bij het ontwikkelen en gebruiken van digitale toepassingen.
Impact online desinformatie verminderen
Het verminderen van de invloed van Desinformatie en het versterken van het publieke debat zodat iedereen keuzes kan maken gebaseerd op betrouwbare informatie.
Bescherming van privacy
Privacy en gegevensbescherming omdat proportionele en rechtmatige gegevensverwerking een belangrijke voorwaarde is voor vertrouwen in de overheid.
Meer over Privacy, verantwoord datagebruik en transparantie over gegevensverwerking en -uitwisseling
Anticiperen op nieuwe digitale technologie
Het vergroten van het inzicht in de impact van Nieuwe digitale technologieën zodat burgers toepassingen begrijpen en met vertrouwen durven te gebruiken.
Versterken cybersecurity
Cybersecurity om te werken aan een digitaal veilige en weerbare samenleving en overheid.
Implementatie van (EU) regelgeving, naleving en toezicht
De implementatie van (EU) Regelgeving door het bedrijfsleven en de overheid, naleving en toezicht.