De maatschappelijke opgaves rond het digitale identiteitsstelsel liggen op het gebied van het makkelijker, betrouwbaarder en privacy vriendelijker maken van het digitaal zaken doen, zowel met de overheid als daarbuiten. Hierbij dient de toegang tot de digitale dienstverlening van de publieke en semi-publieke sector gewaarborgd te zijn. Voorzieningen dienen het mogelijk te maken om een ander te machtigen of je te laten vertegenwoordigen, waar je zelf niet wilt, kunt en/of mag handelen.
Daarnaast is er behoefte aan – en noodzaak tot – een wallet die het mogelijk maakt dat Nederlanders bij zowel publieke als private dienstverlening digitaal kunnen beschikken over voor de dienstverlening relevante persoonlijke gegevens uit een betrouwbare bron.
Doelen
- Het stelsel voor toegang tot digitale overheidsdiensten wordt uitgebreid, zodat private partijen inlogmiddelen kunnen leveren met behoud van privacy voor burgers. Voorzieningen voor machtigen en vertegenwoordigen worden verder ontwikkeld en geïmplementeerd. Ook gaat de overheid een publiek zakelijk inlogmiddel voor de Belastingdienst leveren.
- Burgers kunnen erop vertrouwen dat publieke dienstverleners inlogmiddelen vragen op een passend betrouwbaarheidsniveau, zodat ze veilig en betrouwbaar zaken kunnen doen.
- De Nederlandse bevolking heeft de mogelijkheid veilig, privacy vriendelijk, toegankelijk en betrouwbaar een ID-wallet te gebruiken en hiermee makkelijker digitaal zaken te doen.
Reeds behaalde resultaten
- Wet digitale overheid is van kracht en regelt dat burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi-)overheid. Mensen hebben onder deze wet een keuze qua inlogmiddel.
- Breed gebruik en hoge gebruikstevredenheid DigiD.
- De eerste versie van de architectuur voor de voorbeeld wallet is gepubliceerd.
- Vanuit NL is op voor NL belangrijke punten ingezet bij onderhandelingen op het Europese Digitale Identiteit Raamwerk (eIDAS revisie).
- Een demo-versie van de NL voorbeeldwallet is beschikbaar.
- Nederland is voorbeeld land qua publieke, private en wetenschappelijke ontwikkelingen op domein digitale identiteit (Yivi, MedMij, Datakeeper, Mobiel Rijbewijs, Vastgoed wallets, vID, MijnGegevens, QTSP adoptie).
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken om een hoogwaardig digitaal identiteitsstelsel mogelijk te maken? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Aantal alternatieven voor DigiD dat toegelaten is tot het stelsel toegang en bruikbaar gemaakt is voor de burger (streefwaarde: meerdere alternatieven).
- Implementatie stelsel toegang en aansluiting van alle publieke dienstverleners op dat stelsel.
- Beschikbaarheid van een publiek zakelijk inlogmiddel voor de Belastingdienst.
- Aantal dienstverleners in de publieke sector dat het betrouwbaarheidsniveau van inloggen gebruikt dat bij de specifieke dienstverlening hoort (streefwaarde: alle dienstverleners gebruiken het juiste betrouwbaarheidsniveau).
- Beschikbaarheid van een betrouwbare open source voorbeeld ID-wallet die de burger bij publieke en private diensten kan gebruiken om daarmee regie over zijn gegevens te kunnen voeren en dataminimalisatie mogelijk te maken.