ICT is essentieel voor het doenvermogen van een moderne Rijksoverheid. Dat stelt eisen aan de techniek, maar ook aan de mens en organisatie. De plannen die het Rijk maakt, moeten niet alleen financieel, maar ook digitaal onderbouwd en verankerd zijn, met transparante kosten en baten. Daarvoor is een professionele ICT-organisatie nodig die digitaal talent aantrekt met een aantrekkelijke werk- en leeromgeving. Qua technologie moet eerst de basis op orde: dat betekent het ‘opruimen’ van oude systemen, zodat ruimte ontstaat voor een innovatief ICT-landschap en generieke voorzieningen, met waar mogelijk gebruik van open source en standaarden. Daarbij moet de overheid midden in de maatschappij staan.
Doelen
- Verbeterde IT/IV-systemen en infrastructuur, met een modern ICT-landschap en de juiste afspraken, standaarden en voorzieningen, als basis voor een effectief functioneren van de overheid, intern en naar de burger (I-strategie – 3 & 4).
- Een professionele IT/IV-organisatie in het hart van beleid, uitvoering, toezicht en handhaving, met sterk vakmanschap en effectieve besturing, die in staat is om de kansen van digitalisering te benutten en de daarvoor vereiste IT/IV-systemen kan ontwikkelen (I-strategie – thema 1, 7 & 9).
- De staat, samenhang, kosten, baten van de IT/IV-activiteiten van het Rijk zijn transparant en inzichtelijk voor parlement en maatschappij (I-strategie – thema 8).
- Het Rijk heeft een actieve samenwerking met medeoverheden, bedrijven en de wetenschap waardoor het Rijk sneller leert, innoveert en effectiever inkoopt (I-strategie – thema 10).
Reeds behaalde resultaten
- BZK voert nu de rijksbrede coördinatie op de versterking van de informatievoorziening en ICT van het Rijk, in afstemming met het CIO-beraad, de CISO-raad en de CTO-raad.
- Binnen de I-strategie Rijk 2022-2025 is gewerkt aan onder andere cyberveiligheid en privacy, kaders voor maatschappelijke behoeften als een digitale identiteit en regie op gegevens. Tevens is gewerkt aan afspraken voor meer inzicht in de samenstelling en het gebruik van algoritmen en aan andere randvoorwaardelijke zaken als digitale vaardigheden en een solide digitale infrastructuur.
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken om de ICT-organisatie en systemen van het Rijk te versterken? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Aantal departementen en grote uitvoeringsorganisaties dat hun IT/IV-landschappen volgens de principes van de Enterprise Architectuur Rijksdienst heeft ingericht (streefwaarde: 12 departementen en alle grote uitvoeringsorganisaties).
- Aantal departementen dat het Besluit CIO-stelsel 2021 volledig heeft geïmplementeerd blijkens meting door de ADR (streefwaarde: 12).
- Percentage voorstellen nieuw beleid, uitvoering of handhaving met een informatieparagraaf (streefwaarde: 100%).
- Percentage uitvoeringstoetsen met een digitale paragraaf (streefwaarde: 100%).
- Het Rijksbrede portfolio van de grote ICT-activiteiten staat op het Rijks ICT-dashboard (streefwaarde: 80% in 2024).
- Maatschappelijke baten voor de actieve grote ICT-activiteiten zijn in beeld (streefwaarde: 100% in 2024).
- Toelichting op de thema’s uit de I-strategie staat op het Rijks ICT-dashboard (streefwaarde: alle thema’s in 2024).
- CIO Rijk publiceert jaarlijks een notitie “Markt en Innovatie”, met daarin een overzicht en de geleerde lessen van de acties rondom de volgende 3 speerpunten: (1) Samenwerken met de markt en onderwijs, (2) Van elkaar leren en (3) Het faciliteren van innovatief inkoopbeleid.