Nederlandse overheden en overheidsorganisaties zijn verplicht om open te zijn: handelingen en besluiten moeten transparant en te reconstrueren zijn bij het Rijk én bij medeoverheden. Daarvoor moet informatie vindbaar zijn, zonder twijfels over de juistheid of echtheid en moet worden verstrekt binnen wettelijke kaders en termijnen. Met de huidige informatiehuishouding lukt dit nog niet goed. Dit schaadt het vertrouwen in de capaciteiten en welwillendheid van de overheid en dit beperkt de ‘nieuwe politieke cultuur’.
Doelen
- De overheidsinformatie is duurzaam toegankelijk voor openbaarmaking via uniforme en open standaarden, doordat systemen en werkprocessen op orde zijn en een cultuuromslag heeft plaatsgevonden (met een organisatiespecifieke aanpak).
- Verzoeken van burgers en organisaties om openbaarmaking van overheidsinformatie worden tijdig en volledig afgehandeld conform de Wet open overheid (Woo) door adequate sturing, werkprocessen en vindbare informatie.
- Als overheid handelen we vanuit openheid. De werkwijze voor actieve openbaarmaking van overheidsinformatie is vastgesteld en geïmplementeerd. Ook maken we proactief informatie openbaar. Dit vraagt om een andere manier van werken; systemen, werkprocessen en de cultuur zijn hierop ingericht.
Reeds behaalde resultaten
- In het Meerjarenplan Openbaarheid in Informatiehuishouding Rijksoverheid zijn prioriteiten en maatregelen opgenomen. Daarnaast voeren rijksorganisaties organisatiespecifieke maatregelen uit die zijn opgenomen in hun eigen aanvullende actieplannen. Ook gemeenten, provincies en waterschappen hebben een overkoepelend actieplan opgesteld.
- Rijksorganisaties meten jaarlijks de volwassenheid van hun informatiehuishouding.
- De Regeringscommissaris Informatiehuishouding is aangesteld en begonnen met het aansporen van de rijksbrede veranderopgave.
- Er is een Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding ingesteld dat monitort, bemiddelt en gevraagd en ongevraagd adviseert.
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken om een betere informatiehuishouding voor openbaarheid van bestuur mogelijk te maken? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Volwassenheid van de informatiehuishouding van rijksorganisaties (jaarlijks gemeten met een volwassenheidsmeting).
- Percentage afgehandelde Woo-verzoeken binnen wettelijke en/of afgesproken termijn binnen de Rijksoverheid.
- Percentage van de bestuursorganen dat de Woo-informatiecategorieën openbaar maakt op de Woo-index.