Het gebruik van data door de overheid kan veel kansen bieden, maar roept ook wantrouwen op. Het is daarom essentieel dat gegevens altijd worden verzameld, opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met het recht. Met deze waarborgen kan gericht gebruik van (burger)gegevens veel maatschappelijke waarde creëren. Daarvoor zijn goede afspraken en samenwerking tussen overheden nodig. Niet-persoonlijke, open data van de overheid kan daarnaast nuttig zijn voor (onderzoeks)activiteiten van burgers, bedrijven en andere organisaties. Ook daarvoor is de kwaliteit van data essentieel.
Doelen
- Een veilige, wettelijke en waardengedreven opslag en omgang met data, waardoor vertrouwen onder burgers ontstaat.
- Een hoge kwaliteit van data door een adequaat beleid en architectuur, maakt betere dienstverlening aan burgers en bedrijven en betere beleidskeuzes mogelijk.
- Verhogen van de vindbaarheid en bruikbaarheid van herbruikbare (overheids)gegevens.
- Niet-persoonsgerelateerde gegevens van overheden en publieke organisaties zijn waar mogelijk als open data beschikbaar, zodat burgers, bedrijven en andere organisaties deze kunnen benutten voor hun (onderzoeks)activiteiten.
Reeds behaalde resultaten
- Door meerdere centrale en decentrale overheidsorganisaties wordt actief open data gepubliceerd, of worden andere innovatieve initiatieven ontplooit met betrekking tot data.
- Vanuit het Common Ground-initiatief verbeteren gemeentes de omgang met data door data uniform op te slaan, opslag los te koppelen van specifieke werkprocessen en applicaties, en door data aan de bron te raadplegen met API’s (in plaats van veelvuldig kopiëren en opslaan op meerdere plekken).
- Discriminerende risicoprofielen geïnventariseerd (Uitvoering Motie#21). Alle rapportages met uitkomsten inventarisaties zijn opgeleverd aan de Kamer.
- Introductie van regels voor (één) data-ethiek in de publieke sector.
- Interbestuurlijke datastrategie is vastgesteld.
Wat gaan we doen?
Aan welke resultaten gaan we het komende jaar werken om een betere gegevenshuishouding voor burgers en organisaties mogelijk te maken? Bekijk de activiteiten.
Indicatoren
- Aantal departementen en grote uitvoeringsorganisaties dat transparant publiceert over de opzet van de gegevenshuishouding en naleving van wetgeving (streefwaarde: alle departementen en grote uitvoeringsorganisaties).
- Overheidsbrede richtlijnen datakwaliteit vastgesteld.
- Overheidsbrede datakwaliteit standaarden ontwikkeld/vastgesteld/ingevoerd.
- Overheidsorganisaties beschrijven de beschikbare data volgens daartoe vastgestelde standaarden zodat eenduidig in- en overzicht ontstaat.
- Het combineren van verschillende datasets wordt beter ondersteund doordat registratiehouders koppelsleutels toevoegen aan hun set.
- Via de Europese High Value Datasets maken we open datasets beschikbaar in allerlei domeinen en sectoren.