De manier waarop inwoners invloed uitoefenen en van gedachten wisselen over de lokale democratie verandert door digitalisering. Waarheidsvinding, beeldvorming en oordeelsvorming over politieke kwesties vindt door de opkomst van sociale media steeds meer online, in grotere openheid en in interactie met anderen plaats. Raadsleden en bestuurders bediscussiëren elkaar op Twitter en Facebook, onderhouden contact met inwoners en journalisten en voeren online campagne (o.a. via microtargeting). Waar de politieke arena eerst in de raadszaal en op het marktplein te vinden was, voegen sociale media hieraan een nieuwe dimensie toe.
Deep fakes
Zeventig procent van de Nederlanders meent dat het verscherpen van tegenstellingen hiervan een keerzijde is (SCP, Burgerperspectieven 2019). Extreme standpunten worden immers gemakkelijk ingenomen, uitgelicht en onthouden op sociale media. Online bedreigingen aan het adres van bestuurders en ambtenaren zijn flink toegenomen. De opkomst van desinformatie (o.a. via deep fakes) doet tegelijkertijd de betrouwbaarheid van informatiebronnen afnemen, terwijl het snel kan verspreiden op sociale media.
Wat is de betekenis van dit alles voor de lokale democratie? Bestuurders, ambtenaren, raadsleden, inwoners en journalisten zijn uitgenodigd om hierover mee te praten op 5 juli.
Meer informatie
Meer informatie over het programma en de mogelijkheid om aan te melden vindt u op lokale-democratie.nl. Lees ook het rapport van de Raad voor Openbaar Bestuur ‘Zoeken naar de waarheid‘ over waarheidsvinding in de democratie in het digitale tijdperk.