Wie is de eigenaar van informatie in de lokale democratie? Een fundamentele vraag die aan de grondslag ligt van de democratie. Transparantie, toegankelijkheid en eigenaarschap van informatie gaat immers over macht.
Digitalisering biedt enerzijds volop kansen voor de openheid van het lokaal bestuur en de controlemogelijkheden voor raadsleden, journalisten en inwoners. Vergadernotities, raadsvoorstellen, moties, amendementen, besluiten en ingekomen brieven zijn digitaal beschikbaar in raadsinformatiesystemen. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om de toegankelijkheid van deze documenten te vergroten en doorzoekbaar te maken voor journalisten en inwoners als open data. Er wordt een app ontwikkeld waarmee lokale en regionale nieuwsberichten aan raadsbesluiten gekoppeld worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met het digitaal beschikbaar maken van de uitvoeringsagenda van colleges van B en W en vallen Whatsapp-berichten sinds kort onder de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob).
Bluetooth tracking
Anderzijds biedt digitalisering de mogelijkheid om grootschalig informatie te verzamelen over inwoners in de publieke ruimte, met o.a. privacy-invasieve technieken als bluetooth tracking. In sommige gevallen is het de gemeente die informatie verzamelt, met grotere regelmaat zijn het (lokale) bedrijven en techgiganten. In hoeverre kan een gemeente hier zicht op krijgen en invloed op uitoefenen? En inwoners en journalisten in het verlengde?
Meer informatie
Meer informatie over het programma, locatie en de mogelijkheid om te melden vindt u op lokale-democratie.nl.