Op 21 november organiseert de Nederlandse Orde van Advocaten de bijeenkomst over digitale toepassingen van de overheid en de rechtsbescherming.
Overheidshandelen en algoritmes
Wat advocaten moeten weten over slimme software, big data, geautomatiseerde besluitvorming?
De overheid gebruikt steeds meer slimme en beslis ondersteunende software. Deze technieken komen met regelmaat aan bod in zaken tegen de overheid. Advocaten krijgen op hun beurt te maken met slimme software, big data en geautomatiseerde besluitvorming. Wilt u de laatste stand van zaken weten over het overheidsgebruik van deze technologische toepassingen? Kom naar het volgende innovatieplatform op 21 november in Den Haag.
De politie, IND, UWV en ook in het omgevingsrecht: de overheid lijkt in steeds meer gevallen gebruik te maken van data om profielen op te stellen of aanvragen te beoordelen. Wellicht mooi voor de efficiëntie in de uitvoering, maar er zijn ook zorgen bij het gebruik van beslis ondersteunende software door de overheid. Wat betekent dit voor de mogelijkheden van de burger om op te komen tegen de overheid?
Aandacht en besluitvorming?
Is er nog wel voldoende aandacht voor grijstinten? Is de motivering voor besluitvorming nog inzichtelijk? Vragen die mede door het proefschrift van Marlies van Eck, ‘Geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming’, de recente advisering van de Raad van State en de inwerkingtreding van de AVG actueel zijn.
Samen met Marlies van Eck, Tom Barkhuysen en Rolf Ypma wordt er ingegaan op antwoorden op deze vragen. De mogelijkheden en moeilijkheden voor burgers en advocaten bij het opkomen tegen besluiten die op beslisregels en andere algoritmen steunen worden in kaart gebracht.
Doelgroep
Beleidsmedewerkers en/of wetgevingsjuristen die zich met de digitale overheid bezighouden.
Aanmelden?
Geïnteresseerden kunnen e-mailen naar de Nederlandse Orde van Advocaten.
Locatie
New Babylon
Anna van Buerenplein 41a
Den Haag