Wet digitale overheid
De Wet digitale overheid regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi-)overheid. Daarmee wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen met een substantiële of hoge mate van betrouwbaarheid. Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit. De wet stelt daarnaast open standaarden verplicht. Hiermee implementeert Nederland de Europese richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps.
Wat betekent de wet voor publieke dienstverleners?
De wet regelt dat publieke dienstverleners verplicht zijn om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken om toegang te geven tot online diensten waarbij deze betrouwbaarheidsniveaus van toepassing zijn (‘in de rede liggen’). De wet gaat gelden voor bestuursorganen en organisaties die door de wet worden aangewezen, zoals semi-publieke organisaties zoals zorgverzekeraars. Meer over toegang tot online dienstverlening.
Verwerking BSN
De wet biedt ook grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens in het authenticatieproces bij het geven van de digitale toegang tot publieke dienstverlening voor burgers en bedrijven. Een voorbeeld van zo’n persoonsgegeven is het burgerservicenummer.
Uitgelicht
Wdo biedt toekomstbestendige basis voor digitale overheid
Onlangs werd de Wet digitale overheid aangenomen door de Eerste Kamer. Wat levert deze wet op, en wat ging er allemaal aan vooraf?
Eerste Kamer neemt Wet digitale overheid aan
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. De Wet digitale overheid (Wdo) treedt op 1 juli 2023 gefaseerd in werking.
Regelhulp Betrouwbaarheidsniveaus beschikbaar
De nieuwe regelhulp helpt bij de keuze voor het best passende betrouwbaarheidsniveau voor toegang tot de online diensten van jouw organisatie. Zo ben je klaar voor de Wdo.
Staatssecretaris past Wet digitale overheid aan
De Eerste Kamer vraagt bijvoorbeeld om rekening te houden met privacy, en kritisch te kijken naar commerciële partijen die gevoelige data willen verzamelen.
Europese digitale portemonnee veilig maar niet verplicht
De Europese digitale portemonnee zal veilig en betrouwbaar zijn. En er komen alternatieven voor mensen die geen elektronische identiteit of digitale portemonnee willen of kunnen gebruiken.
Publieke raadpleging Europese toegankelijkheidsrichtlijn
Denk mee over de herziening van de Europese toegankelijkheidsrichtlijn, tijdens de publieke raadpleging van de Europese Commissie.