In deze toolbox treft u informatie, acties en tips van ervaringsdeskundigen die u op weg helpen bij het opzetten van een datagedreven project in uw organisatie. De toolbox biedt een vertrekpunt voor datagedreven werken en geeft met praktische handvatten richting aan de invulling van uw project.
Interviews en praktijkvoorbeelden uit de Toolbox datagedreven werken
Wie zijn de aanjagers van datagedreven werken? Wat zijn hun ervaringen en welke tips hebben zij? Voor de toolbox datagedreven werken interviewde het Leer- en Expertisepunt Datagedreven werken (LED) verschillende ervaringsdeskundigen. Hieronder treft u een Lees meer over 'Interviews en praktijkvoorbeelden'
Aan de slag: datagedreven werken in de praktijk
Heeft u de andere onderdelen uit deze toolbox bekeken en uw datagedreven aanpak uitgewerkt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan.
Verzamelen, bruikbaar maken en verwerken van data
Formuleer hoe u de benodigde data bruikbaar maakt en verwerkt. Onderzoek daarbij ook of het juridisch is toegestaan en ethisch wenselijk is om de data te gebruiken voor het gekozen doel.
De juiste methode voor het juiste doel
Datagedreven werken is maatwerk. Er zijn verschillende methodes die ingezet kunnen worden, maar er is vaak maar één methode die het beste past bij het beoogde doel.
Randvoorwaarden scheppen
Een aantal randvoorwaarden draagt bij aan het succes van een datagedreven aanpak. Het scheppen van deze randvoorwaarden is niet altijd een gemakkelijke stap: een organisatiecultuur verandert bijvoorbeeld niet van de een op andere dag.
Aandacht voor ethische en juridische aspecten
Denk bij het vormgeven van uw datagedreven aanpak ook na over de ethische en juridische aspecten die een rol spelen bij uw datavraagstuk.
Ontdekken: vraag en aanpak
Ieder succesvol dataproject, begint met een scherpe vraag. Welk maatschappelijk vraagstuk wilt u oplossen, wat wilt u daar precies over weten en wat wilt u bereiken met het beantwoorden van de vraag?