Innovatiebudget Digitale Overheid
Beeld:
Een vervaagd beeld van de skyline van Den Haag is te zien, met daaroverheen het logo van Rijksoverheid en de tekst: “Innovatiebudget. Aankondiging 2023 door juryvoorzitter Mark Vermeer”.
Vervolgens komt Mark Vermeer in beeld met de naamtitel: “Directeur Digitale Overheid – Ministerie van BZK”.
Mark Vermeer:
Nederland digitaliseert in rap tempo.
Beeld:
Een dronebeeld van het Binnenhof komt in beeld.
Mark Vermeer:
Ook binnen de overheid staat digitalisering hoog op de agenda.
Beeld:
Mark komt weer in beeld. Wanneer hij over digitaal zakendoen begint, zien we beelden van het inloggen bij DigiD.
Mark Vermeer:
Zo kunnen ondernemers steeds meer digitaal zaken doen met de overheid.
Beeld:
De gevel van Amare theater te Den Haag komt in beeld. We zien Mark dit gebouw in zich opnemen om vervolgens naar binnen te lopen.
Mark Vermeer:
Maar hoe kan de overheid digitale innovatie en samenwerking verder stimuleren?
Beeld:
Mark komt weer in beeld.
Mark Vermeer:
Daarvoor stelt het ministerie van BZK het Innovatiebudget beschikbaar.
Beeld:
Mark is te zien in Amare, hij loopt door de hal heen. Vervolgens zijn er wat omgevingsbeelden binnen Amare te zien en ten slotte loopt Mark langs een rij kluisjes die individueel belicht zijn.
Mark Vermeer:
Het Innovatiebudget geeft ruimte aan kansrijke initiatieven met impact.
Beeld:
Een ambtenaar komt in beeld. Hij staat met een mobiel in een weiland. Op deze mobiel gebruikt hij een app genaamd “perceelwijzer”.
Mark Vermeer:
We vragen organisaties om samen te werken en te innoveren.
Beeld:
De ambtenaar in het weiland kijkt omhoog en om zich heen. Hij zoomt in op zijn mobiel op een landkaart met waterdruppel icoontjes verspreid over het gebied. Uiteindelijk is er een klein slootje tussen de weilanden te zien.
Mark Vermeer:
Ze stimuleren we innovatieve oplossingen die breed toepasbaar zijn.
Beeld:
Meerdere beelden van ambtenaren binnen ministeries, die bezig zijn met technologie en innovatie, komen voorbij.
Mark Vermeer:
Met als doel de digitale overheidsdienstverlening te verbeteren.
Beeld:
Een ambtenaar scrolt op een tablet en bekijkt de site van “Stem van Groningen”. Vervolgens zien we Mark weer in beeld.
Mark Vermeer:
Het budget geeft ambtenaren met innovatieve ideeën een steuntje in de rug.
Beeld:
Een technici staat gebogen over een laptop in een modern ogende werkruimte met een grote windturbine in aanbouw op achtergrond. Daarna is er een shot te zien van de laptop waarbij het scherm een combinatie aan werktekening toont.
Mark Vermeer:
Niet alleen financieel, maar ook met publiciteit en advies.
Beeld:
Mark komt weer in beeld om af te sluiten.
Mark Vermeer:
Heb jij een goed idee om de digitale overheid te verbeteren? Kijk dan snel op digitaleoverheid.nl/innovatiebudget hoe je een aanvraag indient. En wie weet kun je binnenkort aan de slag om jouw idee te realiseren.
Beeld:
De video sluit af met een eindkaart die leest: “Wilt u meer weten over het innovatiebudget? digitaleoverheid.nl/innovatiebudget”.
Met het innovatiebudget stimuleert het ministerie van BZK samenwerking en innovatie tussen overheidsorganisaties. Sinds 2019 kregen verschillende projecten een financiële bijdrage. Benieuwd welke projecten dat waren? Bekijk dan het overzicht en lees hoe jouw organisatie een aanvraag kan indienen voor het innovatiebudget 2023.
Samen innoveren
Het innovatiebudget ondersteunt de nieuwe manier van werken. Door te experimenteren, ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en connecties aan te gaan met verschillende partijen. Het biedt een steuntje in de rug van gedreven ambtenaren met innovatieve ideeën. Geselecteerde initiatieven krijgen niet alleen financiële ondersteuning, maar ook publiciteit en eventueel inhoudelijk advies vanuit BZK.
Criteria
Uiteraard zijn er criteria verbonden aan het innovatiebudget. Deze staan in lijn met de prioriteiten die zijn beschreven in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Zo moeten indieners samenwerken met andere (overheids)organisaties om te komen tot integrale dienstverlening. De projecten moeten open source worden opgeleverd en de jury kijkt naar de mate waarin de gebruiker centraal staat.
Doelgroep
Het innovatiebudget is aan te vragen door alle Nederlandse overheden. Dus zowel provincies, gemeenten, waterschappen, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Het budget ondersteunt projecten in de opstart-, of opschalingsfase. Het resultaat is divers; van een ‘proof of concept’, tot aan opschaling van een succesvolle pilot. Het hoeft niet enkel te gaan om nieuwe technologie, ook organisatieverandering kan innovatief zijn. Of het in een andere context toepassen van technieken. Het initiatief moet een positief effect hebben op hoe burgers en ondernemers de digitale overheidsdienstverlening ervaren. Indien het project succesvol is moet het breed inzetbaar zijn. Op die manier draagt het bij aan de ontwikkeling van de digitale overheid en de Generieke Digitale Infrastructuur.