Innovatie
De overheid wil de dienstverlening aan burger en ondernemers steeds verder verbeteren. Dit gebeurt door te experimenteren en te innoveren. Daarbij is de overheid niet bang om risico’s te nemen. Tegelijkertijd willen we de innovatiekennis onder ambtenaren vergroten.
Stimuleren innovatie
Innovaties kunnen helpen om belangrijke maatschappelijke problemen op te lossen, zoals de toenemende zorgvraag. Daarom is het belangrijk extra geld te steken in innovatie en maken – departementen, uitvoeringsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen – elk jaar een innovatieagenda. Om innovatie te stimuleren wordt er bekeken of het mogelijk is meer ruimte te creëren binnen de aanbestedingsregels. Zo wil de overheid bereiken dat ook kleine marktpartijen en start-ups deelnemen aan gezamenlijke innovaties.
Standaarden
De mogelijkheden voor innovatie nemen toe als de overheid standaarden verplicht stelt en open data zoveel mogelijk gebruikt. Er wordt bekeken of dit ook voor opensource software van toepassing kan zijn. Daardoor kan zowel de publieke als de private sector gemakkelijker innoveren.
Dossiers bij dit thema
Innovatiebudget Digitale Overheid
Innovatieve ambtenaren kunnen een aanvraag doen voor het Innovatiebudget Digitale Overheid. Jaarlijks is er een bedrag beschikbaar.
Startup in Residence Intergov
Startup in Residence Intergov is een innovatieprogramma waarin overheden samenwerken met startups om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.
Digicampus
Binnen Digicampus werken overheid, markt, wetenschap en burgers aan publieke dienstverlening aan de hand van maatschappelijke vraagstukken.
Uitgelicht
Top 5 interessante e-learnings op RADIO leerplatform
Welke e-learnings van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid zijn absoluut de moeite waard? We bekeken het aanbod en vonden de volgende parels.
20 projecten krijgen Innovatiebudget Digitale Overheid
Het budget van 4 miljoen euro helpt om nieuwe ideeën te realiseren en de digitale dienstverlening van de overheid te verbeteren. Bekijk welke projecten een bijdrage krijgen.
NL ID-wallet stap verder in ontwikkeling
Met een door de Nederlandse overheid erkende ID-wallet kunnen burgers en ondernemers digitaal zaken doen. In Nederland en over de grens in andere Europese lidstaten.
Beter innoveren met stappenplan en innovatietoolkit
Is jouw organisatie bezig met innovatie? De Rijksorganisatie ODI komt met het Stappenplan Innovatieprojecten (StIP) en de Innovatietoolkit om slimmer te innoveren.
4 miljoen om digitale dienstverlening te verbeteren
Vanaf 4 maart kun je een financiële bijdrage uit het Innovatiebudget Digitale Overheid aanvragen voor projecten. De deadline voor het indienen ervan is 31 maart 2024.
Meld je initiatief aan voor GemeenteDelers 2024
Meld je nu aan voor GemeenteDelers. Dit is een landelijke wedstrijd waarin gemeenten hun kennis en ervaring delen met collega’s. Aanmelden kan nog tot 1 maart 2024.