Ziekenhuizen starten campagne ‘Informatieveiligheid ook jouw zorg’
Deze week startte de campagne 'Informatieveiligheid ook jouw zorg’. Doel van de campagne is om medewerkers in zorginstellingen bewust te maken van hun rol bij het veilig en verantwoord omgaan met gevoelige informatie.
CISO werkt vaak alleen
Veel CISO’s van de overheid vervullen hun functie solitair binnen hun organisatie. Een aanzienlijk deel van hen doet dat parttime. Dat blijkt uit een enquête van CIP onder ruim 100 CISO’s en 40 bestuurders. Onderzocht is hoe CISO’s hun werk en werkomgeving ervaren.
Amsterdam investeert in digitale veiligheid
Amsterdam wil de digitale veiligheid en weerbaarheid van bewoners, bedrijven, instellingen en infrastructuur vergroten. De gemeente stelt daarom een taskforce Digitale Veiligheid aan om de weerbaarheid te verhogen. De taskforce gaat samenwerken met politie, justitie en maatschappelijke organisaties.
“We moeten onze kennis en ervaring op cybersecurity bundelen”
Tijdens de overheidsbrede cyberoefening op 28 oktober kwamen professionals uit alle overheidslagen samen om te oefenen met een cyberincident. Dat leverde naast ervaring en bewustzijn ook een Toolbox op. Beleidscoördinator Informatieveiligheid Suzie Kewal (ministerie van BZK): “Belangrijk dat overheidsinstanties hun kennis en ervaring bundelen.”
CPB brengt Risicorapportage cyberveiligheid en economie uit
Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde onlangs de Risicorapportage cyberveiligheid economie 2019. Een belangrijke conclusie daaruit: de financiële en maatschappelijke gevolgen van digitale aanvallen en spionage zijn vaak nog onduidelijk.
RADIO-webinar over cybersecurity: hoe word je weerbaar?
Wat kan de Rijksambtenaar doen om digitaal veilig te zijn en te blijven? Directeur Hans de Vries en adviseur Koen Sandbrink van het Nationaal Cyber Security Centrum vertellen hierover tijdens een RADIO-webinar. Na de uitzending op dinsdag 22 oktober is ook deze webinar online te bekijken.
DG Marieke van Wallenburg: “Meer zelfredzaamheid bij cyberveiligheid”
"Mensen moeten meer in staat worden gesteld hun eigen veiligheid te vergroten” vindt Marieke van Wallenburg, Directeur-Generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK. "We moeten het die mensen gemakkelijker maken om daar zelf iets aan te kunnen doen." Dat vertelt zij in het magazine van de CyberSecurity Raad.
QR-code gaat burgerservicenummer vervangen op paspoort en id-kaart
Met ingang van augustus 2021 wordt het BSN van paspoorten en identiteitskaarten verwijderd en verplaatst naar een QR-code op de achterzijde van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer.