iBewustzijn Overheid was een ondersteuningsprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het was voortgekomen uit de Taskforce Bestuur & Informatieveiligheid Dienstverlening (BID), thema “Leren & verankeren”. Het ondersteuningsprogramma hield zich bezig bewustwording van informatieveiligheid bij overheidsmedewerkers en bestuurders door middel van leer- en campagnemateriaal. Dit materiaal is geborgd op Digitale Overheid, de pleio deelsite van het CIP en de VNG Academie.
Factsheet iBewustzijn overheid
Om u te helpen met het verbeteren van de informatieveiligheid van uw organisatie en het bewustzijn van uw medewerkers biedt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (BID) de campagne iBewustzijn Overheid. In deze factsheet meer informatie.
Uitrol campagne iBewustzijn overheid
Het programma biedt communicatie- en leermiddelen die de organisaties zelf kunnen inzetten. Dit document is bedoeld om de contactpersonen en communicatieadviseurs van gemeenten, waterschappen en provincies handvatten te bieden bij het uitrollen en implementeren van het aanbod van iBewustzijn Overheid binnen hun organisatie.
Producten en Diensten catalogus iBewustzijn overheid
In deze producten- en dienstencatalogus presenteren we alle materialen voor een verbeterde iBewustzijn. Bij elk product staat een omschrijving met een advies hoe je het product in kunt zetten en een toelichting hoe je de dienst/product af kunt nemen of bestellen.
iBewustzijn Overheid
Overheden staan voor grote uitdagingen op het gebied van informatieveiligheid. Zeker nu de landelijke politiek digitale overheidsdienstverlening als speerpunt heeft gekozen. Incidenten rond informatieveiligheid kunnen grote gevolgen hebben. Naast hackers met kwade bedoelingen, kunnen incidenten ook ontstaan door onzorgvuldigheid van medewerkers. Verkeerd omgaan met inlognamen en wachtwoorden, gebruik maken van gratis online (en mogelijk onveilige) clouddiensten, onbedoeld verspreiden van gevoelige informatie via privémail of USB-sticks en printen van gevoelige documenten op onbeheerde printers. Het zijn allemaal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk die duiden op het belang van voldoende bewustzijn bij het werken met (gevoelige) informatie.
Posters Campagne iBewustzijn Overheid
De posters kunnen als zip-file worden gedownload en geprint. Gebruik ze om te verspreiden door je organisatie ter ondersteuning van je iBewustzijn Campagne.
Best Practices veranderen informatiegedrag
De best practices bevatten voorbeelden van wat overheidsorganisaties doen om het informatiegedrag van medewerkers, managers en bestuurders te veranderen.
Gouden Regels iBewustzijn
De Gouden Regels zijn opgesteld om elke medewerker te helpen om iBewust te zijn en te werken. Want vaak weten we wel dat veiligheid vooropgesteld moet worden, maar hoe, dat weten we niet precies. De Gouden Regels bieden die tips en tricks om iBewust te kunnen handelen. Niet alleen om risico’s te voorkomen, maar ook om goed te handelen als er iets mis is gegaan.
Workshopaanbod
Meer informatie over de interactieve workshops die de Taskforce BID heeft ontwikkeld op gebied van iBewustzijn.
Video’s
Soms is iets van een afstandje bekijken net datgene dat je nodig hebt om te beseffen welke handelingen iBewust, of juist niet iBewust zijn. Door deze animatiefilmpjes, kijk je naar jezelf en je collega’s in Lees meer over 'Video’s'