Digipoort
Digipoort is een ICT-centrale waar berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt. Overheden kunnen Digipoort inzetten om bedrijfs- en ketenprocessen te automatiseren. Met Digipoort automatiseert u belangrijke stappen in het verwerkingsproces van grote hoeveelheden aangiftes, rapportages of meldingen. Veel processtappen bij het verwerken van enorme aantallen berichten, liggen vooraf vast. Digipoort automatiseert juist die processen waar voor u de winst wordt behaald in tijd, kosten maar ook op het gebied van veiligheid en accuratesse. Digipoort automatiseert uw eigen unieke processtappen.
Voordelen
- Grote tijdwinst door het automatiseren van terugkerende processen.
- Zeer hoge mate van veiligheid bij de verwerking van vertrouwelijke gegevens.
- Besparing op ICT-kosten: Logius beheert en ontwikkelt de infrastructuur Digipoort.
Meer informatie?
Digipoort is een dienst van Logius. Als u als overheid of dienstverlener met een publieke taak Digipoort inzet, is er een implementatieproces nodig.
Uitgelicht
Toename gebruik van digitale overheidsdiensten
Het gebruik van de DigiD-app is in 2019 fors gestegen. Van 2,4 miljoen naar 6 miljoen gebruikers. Ook andere apps van Logius winnen aan populariteit. Zo staat de Berichtenbox-app bij 3 miljoen mensen op hun smartphone.
Diginetwerk: gebruik nieuw Koppelnet Publieke Sector
Diginetwerk spoort gebruikers aan om zo snel mogelijk de overstap te maken naar een vernieuwde versie van Koppelnet Publieke Sector (KPS). Dit is van essentieel belang om de continuïteit van het systeem te waarborgen.
PKIoverheid-certificaten minder lang geldig
Sinds maart 2018 is de geldigheidsduur van servercertificaten van PKIoverheid gemaximaliseerd op twee jaar. Alle andere typen PKIoverheid certificaten blijven dezelfde geldigheid houden, zoals bijvoorbeeld 5 jaar voor persoonsgebonden certificaten.
Besluit tariefstructuur doorbelasting DigiD, MijnOverheid, Digipoort
Het Nationaal Beraad Digitale Overheid heeft besloten de beheer- en exploitatiekosten van DigiD en MijnOverheid vanaf 1 januari 2018 door te belasten op basis van een ‘prijs maal hoeveelheid’ (p*q) tariefstructuur. Hiermee volgt het Nationaal Beraad het advies van de stuurgroep ‘Follow up MR besluit’.
Logius jaarverslag 2016
Het jaarverslag 2016 van Logius is uit. In 2016 bestond Logius 10 jaar. Een goed moment om terug te kijken naar wat Logius in al die jaren heeft neergezet. De huidige digitale overheid is wezenlijk anders dan in 2006. Digitaal zaken doen met de overheid is niet meer weg te denken uit de samenleving.
Digitale volwassenheid overheden toegenomen
De digitale volwassenheid van gemeenten, provincies en waterschappen is in 2016 toegenomen ten opzichte van 2015. Dit blijkt uit het onderzoek dat door Deloitte is uitgevoerd. Per organisatie en per overheidsproduct is onderzocht of het mogelijk is het product digitaal aan te vragen en wat de volwassenheid is het van het (digitale) product. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Economische Zaken (EZ) gaven opdracht tot het onderzoek.