Dienstverlening aan burgers en ondernemers
Het kabinet wil de kansen van digitalisering benutten en de regie van burgers en ondernemers versterken. Dankzij digitalisering wordt de dienstverlening aan burgers en ondernemers gebruiksvriendelijker, persoonlijker en proactief. Diensten worden in één herkenbare stijl aangeboden er is meer oog voor de beleving van dienstverlening door de burger en ondernemer.
Om de dienstverlening op de persoon af te kunnen afstemmen, werkt de overheid aan een centraal punt waar burgers en ondernemers zelf regie kunnen voeren op interacties met de overheid.
Samenwerken en gegevens uitwisselen
Om het centrale punt mogelijk te maken moeten overheidsorganisaties meer gegevens met elkaar gaan uitwisselen. Overheidsorganisaties gaan hiervoor meer samenwerken en zorgen dat hun systemen en architecturen daartoe geschikt worden gemaakt (zoals via het initiatief van Common Ground nu bij gemeenten gebeurt).
Voor burgers wordt het dan minder belangrijk met welke overheidsorganisatie zij contact hebben. Het belangrijkste is dat zij goed geholpen worden.
Wanneer overheidsorganisaties meer gegevens gaan uitwisselen, moet er rekening gehouden worden met informatieveiligheid, privacy en andere rechten. Voor het uitwisselen van persoonsgegevens is een wettelijke basis nodig. In aanvulling op de bestaande wetten werkt de overheid aan een nieuwe wettelijke basis voor de uitwisseling van gegevens tussen samenwerkende overheden. Burgers moeten organisaties immers kunnen vertrouwen.
Dossiers bij dit thema
Basisinfrastructuur
De basisinfrastructuur van de overheid bestaat uit standaarden, producten en voorzieningen die gezamenlijk gebruikt worden door overheden, publieke organisaties en in een aantal gevallen ook private partijen. De Basisinfrastructuur bestaat uit herbruikbare digitale basisvoorzieningen, standaarden en producten. Hierdoor is het mogelijk om primaire processen doelmatig in te richten en te blijven ontwikkelen.
Berichtenbox voor bedrijven
Ondernemers moeten veilig en makkelijk zaken met de overheid kunnen doen, óók digitaal. De Berichtenbox voor bedrijven garandeert een veilige aflevering van berichten. De Berichtenbox voor bedrijven is een beveiligd e-mailsysteem tussen ondernemers en de overheid. Daarnaast is het ook inzetbaar voor berichtenverkeer tussen overheidsorganisaties. Met de Berichtenbox wordt (bedrijfsgevoelige) informatie veilig en soepel uitgewisseld. Bijvoorbeeld bij beschikkingen voor vergunningen. Maar ook voor meldingen, inschrijvingen, bezwaren en registraties. Zo kan de traditionele, aangetekende en gewone post vervangen worden door beveiligd digitaal berichtenverkeer via de Berichtenbox. Ondernemers kunnen de Berichtenbox voor bedrijven gebruiken voor alle procedures die onder de Dienstenwet vallen. Overheidsorganisaties kunnen de box ook opstellen voor bepaalde procedures. Onderdeel centraal loket Het centraal loket is een belangrijk onderdeel van de Dienstenwet. Bij het centraal loket kunnen ondernemers terecht voor informatie over regels, afwikkelen van procedures (bijvoorbeeld vergunningen) en praktische bijstand. Het centraal loket in Nederland is het Ondernemersplein. Voor een goede werking van het loket is medewerking van en samenwerking tussen alle overheden - rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen - noodzakelijk. De Berichtenbox voor bedrijven is onderdeel van het centraal loket. Wettelijk verplicht Communiceert een ondernemer via de Berichtenbox met uw overheidsorganisatie? Dan is uw organisatie verplicht om via de Berichtenbox voor bedrijven te antwoorden. Het gaat daarbij om procedures die binnen de Dienstenwet vallen.
E-factureren
Veel facturen worden via de post of per e-mail (bijvoorbeeld als pdf- of Word-document) verzonden en ontvangen. E-factureren gaat een stap verder en maakt van een factuur een gestructureerd digitaal bestand dat elektronisch wordt aangeleverd. Doordat de gegevens gestructureerd zijn, is een e-factuur vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch te verwerken in het andere systeem. Handmatige verwerking is dus niet meer nodig.
Gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers
De gemeente is voor veel mensen het eerste contact met een overheidsorganisatie. Het is daarom van belang dat de online dienstverlening van gemeenten in orde is. Gemeenten hebben de ambitie om intensiever samen te werken en producten en diensten te standaardiseren. Dit maakt het mogelijk om samen te investeren en sneller te innoveren waarmee risico’s worden verkleind.
MijnOverheid
MijnOverheid is het persoonlijke portaal van de overheid voor burgers. Op MijnOverheid hebben burgers overzichtelijk, veilig en gemakkelijk toegang tot de overheid. Zij kunnen persoonlijke gegevens inzien, post van de overheid ontvangen in de digitale Berichtenbox en de status bekijken van lopende zaken bij de overheid. Al meer dan 8 miljoen Nederlanders maken gebruik van MijnOverheid.
Omgevingsloket
Met Omgevingsloket online kan digitaal een aanvraag of melding worden gedaan voor omgevingsvergunningen en watervergunningen. De overheid kan met Omgevingsloket online de aanvragen behandelen. Ook kan met Omgevingsloket online een vergunningcheck worden gedaan. De voltooiing van de beoogde Olo3 projectdoelen is per 1 januari 2016 onderdeel geworden van het digitaliseringsprogramma voor de Omgevingswet.
Ondernemersplein
Ondernemers krijgen veel informatie op zich af: van wetgeving tot belastingregels, van subsidies tot branche-informatie. Ondernemersplein zet alle informatie van de overheid voor ondernemers bij elkaar.
Overheid.nl
De website Overheid.nl is de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheidsorganisaties in Nederland voor ondernemers en particulieren.
Regeldruk
Niet alleen de wetten en regels die overheden maken hebben een impact op de gevoelde regeldruk door ondernemers. Ook de wijze waarop de overheid haar dienstverlening organiseert is hierop van invloed. Overheden, toezichthouders en inspecties kunnen hun dienstverlening merkbaar verbeteren door begrijpelijke communicatie over beleid en regels, goede onderlinge afstemming en inlevingsvermogen in de situatie van de ondernemers. Het kabinet zal de komende tijd met name inzetten op betere digitale dienstverlening en hulp bij het naleven van wet- en regelgeving.
Samenwerkende Catalogi
Burgers en ondernemers weten vaak niet waar zij digitale informatie over overheidsdiensten precies moeten vinden. 'Samenwerkende Catalogi' is daarop het antwoord. Het is een standaard die ervoor zorgt dat product- en dienstinformatie van overheidsorganisaties beter en sneller vindbaar is. Via centrale webportalen, zoals overheid.nl en Ondernemersplein. Maar ook op de website van de deelnemende overheid zelf.