Consensus en draagvlak bereiken via AI-tool: werkt dat?
Open source-platform Polis kan discussies begeleiden, standpunten nuanceren en consensus helpen vinden. Dit project kreeg Innovatiebudget 2020 en deelt nu zijn kennis.
Het programma ‘Democratie in actie‘ ondersteunt gemeenten met als doel het versterken en vernieuwen van de lokale democratie in Nederland.
Besturen is mensenwerk, en meer dan ooit vragen inwoners om bestuurders die dichtbij zijn. Daarom is het belangrijk om in te spelen op de eisen die deze tijd aan het openbaar bestuur stelt. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van inspraak. Het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie helpt de lokale democratie te versterken, vernieuwen en verbinden. Het programma biedt kennis, tools en een netwerk om gemeenten te begeleiden in hun ambities.
In het programma ‘Democratie in Actie’ werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de beroeps- en belangenverenigingen en een groot aantal partners samen. Dit doen zij in een 4-jarig programma dat in november 2018 is gestart en loopt tot 2022. De gezamenlijke missie is om lokale democratie te versterken, vernieuwen en verbinden. Dit gebeurt aan de hand van een aantal prioriteiten, een belangrijke prioriteit is de lokale digitale democratie.
De inzet van digitale participatievormen moet ervoor zorgen dat bewoners op een laagdrempelige manier meer invloed kunnen uitoefenen op beleids- en besluitvorming. Democratie in Actie biedt gemeenten kennis, expertise en instrumenten om digitale participatie vorm te geven. De uitdaging rondom digitale participatie vindt plaats op drie niveaus. Allereerst het bieden van transparantie rondom overheidsprocessen. Het volgende niveau focust op het realiseren van gedragen besluitvorming en betreft inspraak en consultatie. Tot slot volgt het meebeslissen, waardoor inwoners eigenaarschap over hun leefomgeving krijgen. Democratie in Actie steunt gemeenten hierin door hen tips, praktijkvoorbeelden, Webinars, colleges en concrete handvatten te verstrekken.
Wil je meer informatie over het programma Democratie in Actie? Bezoek de website of volg de social media kanalen via Twitter en LinkedIn.
Nieuws - 16 juni 2022
Open source-platform Polis kan discussies begeleiden, standpunten nuanceren en consensus helpen vinden. Dit project kreeg Innovatiebudget 2020 en deelt nu zijn kennis.
Nieuws - 10 maart 2021
De ParticipatieWijzer helpt om te kiezen voor de juiste methoden van burgerparticipatie. De wijzer vergelijkt en geeft tips.
Nieuws - 25 februari 2021
In het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad’ onderzoeken de auteurs hoe politiek en openbaar bestuur veranderden en hoe politici omgaan met vernieuwingen.
Nieuws - 11 februari 2021
Welke maatregelen zijn er nodig om desinformatie te voorkomen en bestrijden? Dit onderzocht het Rathenau Instituut voor het ministerie van BZK.
Nieuws - 21 januari 2021
Uit onderzoek naar de spoedwet digitale beraadslaging komen 3 aanbevelingen. 1.Stel de identiteit van deelnemers goed vast. 2.Handhaaf de vergaderorde. 3. Maak een keuze in vergadervorm.
Nieuws - 9 december 2020
Onlangs lanceerde de VNG een videoserie over innovaties rondom digitale democratie. Interessant voor gemeenten die vaker digitale tools willen gebruiken.
Nieuws - 25 november 2020
Uit onderzoek blijkt dat digitale vergaderingen minder democratisch zijn dan fysieke vergaderingen. Dat concludeert Lucas Kuipers van de Thorbecke Academie. Hij onderzocht een aantal vergaderingen in drie verschillende gemeenten.
Nieuws - 21 oktober 2020
Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deed het Rathenau Instituut onderzoek naar instrumenten voor digitale burgerbetrokkenheid. Het rapport beschrijft hoe de verschillende instrumenten kunnen bijdragen aan het democratisch proces en onder welke voorwaarden.
Nieuws - 1 oktober 2020
Gemeenten die op een laagdrempelige manier aan de slag willen met digitale participatie kunnen hiervoor sinds kort terecht bij Openstad.org. Het is een community van gemeenten die zelf ervaring hebben met participatietrajecten via OpenStad.
Nieuws - 21 september 2020
De lokale politiek moet zich actief bemoeien met de inzet van digitale technologie in de gemeente, zodat besluiten democratisch gelegitimeerd zijn. Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport 'Raad weten met digitalisering'. Een denkraam helpt het debat daarover goed te kunnen voeren.
Nieuws - 9 september 2020
Van 1 september tot en met 30 september verzamelt het Leer- en Expertisepunt Open Overheid ideeën voor het Actieplan Open Overheid 2020-2022. Via een online consultatie kunnen betrokkenen hun mening geven over welke thema's een prominente rol in het plan moeten krijgen.
Nieuws - 23 juli 2020
De tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is geëvalueerd. De evaluatiecommissie concludeert dat digitaal vergaderen nog niet ideaal is maar dat het wel een bruikbaar alternatief kan worden. De belangrijkste nadelen van het digitaal vergaderen zijn te weinig snelheid, minder interactie en technisch gedoe.
Werk je aan de digitalisering van de overheid en heb je een vraag of een idee? Reageer via het contactformulier