Het gebruiksgemak van de BRP wordt door verschillende uitvoeringsorganisaties als goed ervaren. Wel worden er kritische kanttekeningen geplaatst bij het autorisatieproces en bij de kwaliteit van de Registratie niet-ingezetenen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de doelmatigheid van de BRP gedaan in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Reikwijdte
In het onderzoek is het gebruik van de BRP bij 22 werkprocessen van 7 uitvoerings- organisaties onderzocht: Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB), Uitvoerings- instituut Werknemersverzekeringen (UWV), Dienst Wegverkeer (RDW), Politie, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en Kadaster.
Gebruiksvriendelijkheid
De bevraagde organisaties zijn positief over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het systeem en de gebruiksvriendelijkheid wordt dan ook als goed beoordeeld. Met gebruiksvriendelijkheid wordt hier bedoeld de mate waarin organisaties op bevredigende wijze toegang krijgen tot de BRP. Gebruiksgemak wordt gedefinieerd als het voordeel dat wordt gerealiseerd als een organisatie de persoonsgegevens uit de BRP gebruikt.
Optimaliseren autorisatieproces
In het rapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan om de doelmatigheid te vergroten, zoals het optimaliseren van het autorisatieproces en het stimuleren dat organisaties beter gebruik maken van de (geautomatiseerde) terugmeldvoorziening omdat de terugmeldingen van belang zijn voor een betere kwaliteit van de BRP.