Grote opgaven als energietransitie, klimaatadaptie, woonopgave en economische groei, hebben enorme impact op de directe leefomgeving – niet alleen boven, maar ook ónder de grond. Al deze opgaven hebben te maken met het gebruik van de ondergrond. Niet alles kan op dezelfde plek. Het is dus essentieel om een ruimtelijk en integraal inzicht te krijgen in de ondergrond, voor goed beleid en beheer.
Fundament hiervoor zijn eenduidige, betrouwbare data en informatie over de ondergrond van Nederland. Daarom wordt gewerkt aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO) op basis van de Wet Bro. Deze is op 1 januari 2018 in werking getreden en verplicht bronhouders om bodem- en ondergrondgegevens digitaal aan te leveren en te gebruiken. Tot 2022 worden de gegevens in de BRO stap voor stap uitgebreid.
Uitgelicht
Meldpunt voor onjuiste overheidsdata komt begin 2021
Staatssecretaris Raymond Knops meldt dat er een nieuw centraal meldpunt voor basisregistraties komt. Daar kunnen burgers incorrecte gegevens melden, zoals onterechte overlijdensverklaringen. Het nieuwe meldpunt gaat naar verwachting begin 2021 van start.