Aanjaagteam digitale toegankelijkheid van start
Een aanjaagteam van de VNG gaat op pad om gemeenten te informeren over digitale toegankelijkheid.
Meer overheden gebruiken live-chat functie
Het digitale magazine 'In Government' onderzocht in hoeverre overheden gebruik maken van live-chat en wat hun ambities en ervaringen zijn.
Nieuw label geeft inzicht in toegankelijkheid websites
Onlangs is een nieuwe versie van de invulassistent voor toegankelijkheidsverklaringen live gegaan. In deze update is een handig label toegevoegd met een afbeelding van de status van de website. Het geeft inzicht in hoeverre de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet.
Register maakt toegankelijkheidsverklaringen voor iedereen vindbaar
Via de website toegankelijkheidsverklaring.nl kunnen overheidsorganisaties hun toegankelijkheidsverklaringen op 1 centrale plek vastleggen. Tot nu toe staan er al ruim 200 verklaringen in het register. Vanaf 23 september 2020 moeten overheidsinstanties de toegankelijkheidsnorm toepassen op al hun websites en apps.
Knops en VNG bieden Kamer manifest ‘Dichterbij door digitalisering’ aan
Staatssecretaris Knops en de VNG hebben de Tweede Kamer het manifest ‘Dichterbij door digitalisering' aangeboden. Het document beschrijft hoe de digitale overheid eruit kan zien tijdens en na corona. In het manifest wordt antwoord gezocht op de vraag: 'Hoe krijgen we de digitale overheid en samenleving structureel beter op orde voor een volgende crisis?'
Doe mee aan het gebruikersonderzoek digitaal identiteitsbewijs
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is op zoek naar deelnemers voor een gebruikersonderzoek. De RvIG ontwikkelt momenteel een digitaal identiteitsbewijs genaamd vID. Dit is de digitale variant van het vertrouwde paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op de smartphone.
Digitale toegankelijkheid, hoe pak je dat aan?
Forum Standaardisatie heeft een online magazine gepubliceerd: 'digitale toegankelijkheid, hoe pak je dat aan?' Het magazine laat zien hoe organisaties aan de slag kunnen met het onderwerp langs drie lijnen van actie: informeren, ondersteunen en handhaven.
Wegwijzer digitale toegankelijkheid online
Wie binnenkort aan de slag gaat met de digitale toegankelijkheid van website en apps kan vast wel wat hulp gebruiken. Op de website www.digitaleoverheid.nl is onlangs een 'wegwijzer digitale toegankelijkheid' gepubliceerd.
Nederlandse vertaling richtlijnen toegankelijke websites
Vanaf 23 september 2020 moeten websites van overheidsinstanties voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. De nieuwste versie van de richtlijnen is nu ook beschikbaar in het Nederlands. De vertaling bevat aanbevelingen om websites, online documenten en mobiele applicaties toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.
Digitale brainstorm levert ideeën op voor inclusie
Staatssecretaris Knops, Prinses Laurentien, kinderminister Luca Ripolli en 11 kinderen brainstormden om ouderen te helpen met digitaal contact. Er werden verschillende concrete ideeën bedacht. Van een handleiding voor laaggeletterden, een app om digitaal ouderen met elkaar te verbinden tot het ontwikkelen van symbolen om te helpen met facetimen.
Stappenplan toegankelijke website online
Vanaf 23 september 2020 moeten websites van overheidsinstanties voldoen aan de wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid. Om organisaties hierbij te helpen heeft Logius een handig stappenplan gemaakt. Het stappenplan geeft een duidelijk beeld van de huidige situatie binnen uw organisatie.
Geen uitstel voor wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid
De wettelijke verplichting ‘digitale toegankelijkheid overheid’ gaat in per 23 september 2020. Dit betekent dat alle websites van alle overheidsinstanties de toegankelijkheidsnormen vanaf die datum moeten toepassen. De genoemde datum blijft, ondanks de coronacrisis, gehandhaafd.