Op weg naar een digitaal toegankelijke overheid
Vanaf woensdag 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Of ze moeten maatregelen daarvoor nemen. Welke stappen moeten organisaties zetten?
Ontoegankelijke overheidswebsites melden
Voortaan kunnen mensen ontoegankelijke overheidswebsites melden bij Logius. Bijvoorbeeld wanneer er geen toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd.
CoronaMelder zo gebruiksvriendelijk als mogelijk maken
Joris Leker en Maike Klip werkten aan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van Coronamelder. Hoe pakken ze dat aan? En welke lessen kunnen we daarvan leren?
“Bedenk dat je veel mensen uitsluit met een ontoegankelijke website”
Alle websites van alle overheidsinstanties moeten aan de toegankelijkheidsnormen voldoen. Dat lijkt een hele klus maar is dat ook zo?
Digitale vaardigheden oefenen met Marktplaats
Veel initiatieven helpen mensen die laaggeletterd zijn en moeite hebben met digitale vaardigheden. Zoals de camouflage cursus ‘(ver)kopen via Marktplaats’.
‘Toegankelijkheid is een randvoorwaarde om iedereen te kunnen laten meedoen’
Raph de Rooij houdt zich al bijna 20 jaar bezig met digitale toegankelijkheid. Sinds maart 2018 als beleidsmedewerker bij het ministerie van BZK. ‘Ik raakte er gaandeweg van overtuigd dat voor de oplossing van het toegankelijkheidsvraagstuk meer nodig was dan enkel het toetsen van websites.’ In gesprek met een man met een missie.
You Rule!
"You rule!". Met die woorden werd de eerste werksessie 'Fatsoenlijk Digitaliseren #Hoedan?!' van Gebruiker Centraal afgesloten. Voor de deelnemers is het duidelijk: "Wij bepalen welke knelpunten er opgelost en uitgewerkt moeten worden om te komen tot een nieuwe aanpak van fatsoenlijk digitaliseren binnen de overheid."
Terugblik Congres Digitale Toegankelijkheid 2019
Op het 6e Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid werden de deelnemers in één dag bijgepraat over de toegankelijkheid van websites en apps voor mensen met een functiebeperking. Centraal thema van het congres was digitale inclusie.
‘Fatsoenlijk digitaliseren wordt de nieuwe norm’
Fatsoenlijk digitaliseren. Gebruiker Centraal gaat er mee aan de slag. Want de gebruiker centraal stellen en daarbij ook zorgen voor fatsoenlijke diensten vraagt om een andere manier van kijken naar de digitale dienstverlening van de overheid. Victor Zuydweg ziet het één als een logisch vervolg van het ander.
Toegankelijkheid: complexer dan je denkt
Willem Pieterson gaat in zijn blog op iBestuur in op de complexiteit van toegankelijkheid en hij verwijst naar de aandacht die er nu is voor de toegankelijkheid van overheidsdienstverlening.
Kijken als een klant? Maak een klantreis!
In het VNG-boekje Kijken als een klant #2 vertellen gemeenten over hoe zij werken aan klantgedreven dienstverlening. Alle mensen die aan het woord komen hebben één ding gemeen: ze zijn ervan overtuigd dat betere dienstverlening begint met leren kijken als een klant.