Volgens de wettelijke verplichting rondom digitale toegankelijkheid moet iedereen digitaal mee kunnen doen. Maar waar lopen mensen tegenaan die moeite hebben om de digitale ontwikkelingen te volgen? Of die door een visuele of lichamelijke beperking minder makkelijk gebruik kunnen maken van digitale diensten? We gaan in gesprek met een aantal beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen en delen hier een aantal best practices.
Beleid en uitvoerders aan het woord

Raph de Rooij: digitale dienstverlening voor iedereen
'Het is belangrijk om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Een functiebeperking mag geen belemmering vormen bij het gebruik van online informatie of dienstverlening. Het beleid is dat iedereen moet kunnen meedoen. Zo’n doel wordt pas bereikbaar als je de behoefte van gebruikers centraal stelt. En er vervolgens voor zorgt dat zo veel mogelijk mensen de digitale diensten probleemloos kunnen gebruiken.'

Marloes en Riny
Als er één organisatie is die veel pdf’s produceert dan is het de Inspectie van het Onderwijs wel. Om precies te zijn 1000 per jaar. Een behoorlijke uitdaging om deze documenten toegankelijk te maken. Hoe doen ze dat? En wat werkt wel in de aanpak en wat juist niet? Marloes Neven, projectleider Digitoegankelijkheid Documenten, is er speciaal voor aangesteld om de klus te klaren.

Marcel Pellicaan
Er is een grote groep mensen die digitaal niet mee kan komen. Voor hen is het dan ook lastig zaken te doen met de overheid. De Informatiepunten Digitale Overheid bieden hulp vanuit bibliotheken door heel Nederland. Marcel Pellicaan is vanuit de Manifestgroep programmamanager Digitale Inclusie, een samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en lokale bibliotheken. "We willen voorkomen dat mensen sociaal en maatschappelijk buitengesloten raken. Iedereen moet mee kunnen doen."
Doelgroep aan het woord

Voor het eerst zelfstandig en toegankelijk stemmen. Dat is echt heel belangrijk voor mij

Door werk voor Stichting Lezen en Schrijven goed inzicht in de problemen rondom digitale overheid