MijnOverheid toegankelijk: wat waren de leerpunten?
MijnOverheid voldoet aan alle toegankelijkheidseisen. Esther Thomas-Laros en Chris de Heij van Logius vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.
Hoe doen zij dat? Digitale toegankelijkheid
Het implementeren van digitale toegankelijkheid is een verandertraject dat de hele organisatie raakt, met de nodige uitdagingen. In deze artikelen lees je ervaringen van andere organisaties.
‘Toegankelijkheid hoort bij de kern van onze dienstverlening’
Marieke ging binnen de AIVD aan de slag met toegankelijkheid. "Ik realiseerde me dat toegankelijkheid bij de kern van de dienstverlening van de AIVD, hoort.”
‘Ik ben niet anti pdf. Ik ben pro goede content’
Logius zette ruim 150 pdf’s om naar toegankelijke webcontent. Henri Spijkerboer, hoofdredacteur bij Logius en bij TenderNed, vertelt over dit project. "Een flinke klus die nog niet helemaal klaar is".
‘Het is belangrijk dat iedereen online kan meedoen’
Digitale toegankelijkheid staat tegenwoordig overal op de agenda. Raph de Rooij en Ingrid Zondervan zijn hier vanuit het ministerie van BZK dagelijks mee bezig.
Aanjaagteam helpt gemeenten met digitale toegankelijkheid
Marlies Klooster is projectleider van het aanjaagteam van de VNG. Dit team helpt gemeenten om hun sites en apps aan de toegankelijkheidseisen te laten voldoen.
‘Je bent nooit klaar met digitale toegankelijkheid’
Overheidswebsites moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dat blijkt in de praktijk nog een hele klus. Jorick Hameter deelt zijn ervaringen.
Op weg naar een digitaal toegankelijke overheid
Vanaf woensdag 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Of ze moeten maatregelen daarvoor nemen. Welke stappen moeten organisaties zetten?
Ontoegankelijke overheidswebsites melden
Voortaan kunnen mensen ontoegankelijke overheidswebsites melden bij Logius. Bijvoorbeeld wanneer er geen toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd.
CoronaMelder zo gebruiksvriendelijk als mogelijk maken
Joris Leker en Maike Klip werkten aan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van Coronamelder. Hoe pakken ze dat aan? En welke lessen kunnen we daarvan leren?
“Bedenk dat je veel mensen uitsluit met een ontoegankelijke website”
Alle websites van alle overheidsinstanties moeten aan de toegankelijkheidsnormen voldoen. Dat lijkt een hele klus maar is dat ook zo?
Informatiepunten Digitale Overheid: publieke dienstverleners helpen mensen die moeite hebben met digitale overheid
Er is een grote groep mensen voor wie het lastig digitaal zaken te doen met de overheid. De Informatiepunten Digitale Overheid bieden hulp vanuit bibliotheken door heel Nederland. Marcel Pellicaan programmamanager Digitale Inclusie vanuit de Manifestgroep: “We willen voorkomen dat mensen sociaal en maatschappelijk buitengesloten raken.”