Zodra uw organisatie overtuigd is van nut en noodzaak van digitale toegankelijkheid kunt u aan de slag. Er zijn verschillende tools en best practices die u hiermee kunnen helpen.
Label toegankelijkheid websites
Onlangs is een nieuwe versie van de invulassistent voor toegankelijkheidsverklaringen live gegaan. In deze update is een handig label toegevoegd met een afbeelding van de status van de website. Het geeft inzicht in hoeverre de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet.
Aanjaagteams voor digitale toegankelijkheid
Er is nog werk aan de winkel voor de toegankelijkheid van overheidswebsites en apps op orde is. Speciale aanjaagteams gaan overheden die nog geen toegankelijkheidsverklaring hebben gepubliceerd daarom actief benaderen. Meer informatie via marlies.klooster@vng.nl
Boekje de digitale drempels van inclusie
De Alliantie Digitaal Samenleven bundelde verhalen rondom het thema digitale inclusie in het boekje ‘De digitale drempels van inclusie’. Over wat digitale inclusie en dus ook digitale uitsluiting met een mens kan doen.
Routekaart lokale inclusie
De routekaart ‘Lokale Inclusie’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beschrijft hoe u als gemeente samen met ervaringsdeskundigen een Lokale Inclusie Agenda kunt maken.
Toegang sociaal domein voor mensen met een verstandelijke beperking
Deze website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bedoeld voor gemeenten. Het helpt hen op weg om de toegang tot het sociaal domein voor mensen met een licht verstandelijke beperking zo eenvoudig mogelijk te maken.
Hoe bouw ik een toegankelijke website / app – Oogvereninging
De oogvereniging zette een aantal vuistregels op een rij om een toegankelijke website of app te bouwen.
Stappenplan: Een toegankelijke overheidssite in 7 stappen
Europa schrijft voor dat iedereen websites van de overheid moet kunnen gebruiken. Dus óók de bezoeker met een beperking. Ditzelfde geldt voor besloten sites, zoals intranet of community-platforms. De deadline voor deze verplichte ‘digitale toegankelijkheid’ is 23 september. Osage en Pleio helpen met een handig stappenplan, met hierin de belangrijkste links en tools.
Toolkit digitale zorg
De handreiking van PGO Support geeft in 7 stappen praktische aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en tips om patiënten bij de ontwikkeling van digitale zorg te betrekken.
Magazine ‘digitale toegankelijkheid, hoe pak je dat aan?’
Dit online magazine van Forum Standaardisatie laat zien hoe organisaties aan de slag kunnen met het onderwerp digitale toegankelijkheid langs drie lijnen van actie: informeren, ondersteunen en handhaven.